2 KLATA naar Velzeke

We blijven nog even bij de tweedes, maar dan met een andere groep, de Klassieke Talen. Op donderdag 27 april trokken die met een “schattig klein busje”, zoals een collega het noemde, een hele dag naar het Provinciaal Archeologisch Museum in Velzeke. Eigenlijk zijn ze intussen een ArcheoSite, zoals ons uitgebreid uit de doeken werd gedaan, maar op zich maakte dat voor onze leerlingen niet zo veel uit.

Ze werden in twee groepen verdeeld, waarbij de ene meteen in het kledingproject doken, en de andere een uitleg mét kleren kregen over militaria en daarna een korte rondleiding in het museum zelf kregen, voornamelijk over de Gallo-Romeinen in onze streken. Daar hoorde ook een kijkje bij in het archeologische archief, onder het museum. In de namiddag werden de rollen dan omgekeerd.

Voor het kledingproject werden ze opgedeeld in vier groepen: jongens versus meisjes, Gallische types versus mediterraanse types. Zo kregen ze, telkens voorzien van een meer dan deskundige uitleg, elk de gepaste kledij aan. We zagen reizigers, handelaars, edellieden, senatoren, krijgers, huisvrouwen en edeldames passeren, en vonden het vooral bijzonder amusant. De meeste leerlingen hebben hun eigen foto, maar ze hier allemaal zetten, zou een beetje veel worden. De foto’s zijn terug te vinden in ons archief.

Daarnaast kregen alle leerlingen ook het project Militaria: wat droeg een Romeinse soldaat, en waarom? En wat was het verschil met een Gallische krijger? Als je het wil weten, moet je het maar aan onze tweedes vragen!

Niet elk moment was misschien even boeiend, maar in het algemeen kregen we zeer lovende commentaar van zowel leerlingen als de gidsen uit het museum: die gaven onze leerlingen een dikke pluim voor hun aandacht, respect en beleefdheid. Zo horen we het graag!

Met dank aan Dweezil Juchtmans voor de bijkomende foto’s.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.