Cultuurmarkt in 6 Humane Wetenschappen

Afgelopen jaar kregen de leerkrachten humane wetenschappen een speciaal verzoek. ‘Mevrouwen, kunnen we een cultuurdag houden? We willen zo graag de rest van de klas tonen waar we mee opgroeiden.’

Gezien we onze 6 humane weinig kunnen weigeren, organiseerden we dan ook op 30 mei een cultuurmarkt. Maar voor wat, hoort wat; er werd een heus cultuuronderzoek gevraagd naar de culturen in de klas alsook naar de Spaanse en de Duitse cultuur voor de respectieve taalvakken die zo galant waren een uurtje af te staan. De leerlingen dienden zich te verdiepen in de situering van een cultuur, de betekenis van de vlaggen, symbolen, het voedsel, de rituelen, de mystiek. Kortom, elke component van een cultuur die voorgesteld werd, moest ook voorzien worden van een uitleg.

Zo gezegd, zo gedaan. Vol fierheid werden de roots uitgelegd van de Albanese, Congolese, Belgische, Duitse, Marokkaanse/Berberse en Turkse cultuur. Daarnaast werden veldslagen gekaderd, werd er voedsel voorbereid. Hiervoor gingen ook met veel liefde ouders aan de slag om lekkernijen uit hun cultuur te maken. Gedurende de hele middag konden er leerlingen langs de standjes gaan om te proeven, te dansen, maar ook om beter te begrijpen. Heel wat leerlingen ontdekten meer over zichzelf en de ander en genoten van deze leuke leerrijke middag.

Rune De Ruyck nam heerlijke foto’s voor ons: je wordt er spontaan goed gezind van! Met dank aan mevrouw Bultijnck voor het verslag. Alle foto’s kan u hier bekijken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.