Museumbezoek Dr. Guislain

Op dinsdag 13 en vrijdag 16 januari gingen (respectievelijk) de 5 en 6 Humane Wetenschappen naar de tentoonstelling Pleisterplekken in het museum Dr. Guislain. De tentoonstelling schetst de geschiedenis van de jeugdzorg. Jeugdinstellingen bieden bescherming maar kunnen ook wonden nalaten.

De tentoonstelling begon met de publieke excuses van het Vlaams Parlement midden 2014 aan de slachtoffers van geweld en misbruik in Vlaamse jeugd- en onderwijsinstellingen. Meer en meer slachtoffers vertellen hun verhaal over dit historisch misbruik.

Daarna startte een documentaire over het Koninklijk Werk IBIS, een school in Oostende met een internaat. We zagen kinderen die er de dagen tellen omdat hun ouders niet voor hen kunnen zorgen of omdat ze gedragsproblemen hebben. Ze werden er zeer streng opgevoed. Het wassen, het slapen, het spelen, het lesgebeuren… alles verloopt volgens strikte regels. Veel elementen zijn door de jaren onveranderd gebleven.

Tijdens de rondleiding zagen we een geromantiseerd beeld van een gezin waarin kinderen liefdevol worden opgevoed, maar dit is lang niet overal de realiteit. Soms loopt het echt fout en dit is dan ook één van de redenen waarom kinderen in een jeugdinstelling worden geplaatst.

Wie meer wil weten over deze interessante tentoonstelling kan ze nog steeds bewonderen. Pleisterplekken loopt tot 15 februari in het museum Dr. Guislain te Gent.

Elise Scavuzzo (5 HUM)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.