Islamleraar Boulaouali spreker op de Mekka-Conferentie

Zowel de leerlingen als de leerkrachten hadden het al opgemerkt: leraar Islamitische godsdienst Tijani Boulaouali was een tijdje afwezig, en dus hadden zijn leerlingen taken in de studie.

Maar mijnheer Boulaouali was niet zomaar afwezig: hij was als spreker gevraagd op de prestigieuze 16de editie van de “Mekka Conferentie” van de Muslim World League, met als thema ‘Jongeren en nieuwe media”. Dit doorslaggevende thema is onderzocht en voorgesteld door meer dan veertig experten, onderzoekers en journalisten uit verschillende landen.

Uit België werd onze leraar, onderzoeker en auteur Tijani Boulaouali afgevaardigd met zijn onderzoek over islamitische identiteit en globalisering, waarbij hij een vernieuwde en postmoderne benadering heeft geïntroduceerd. In tegenstelling tot sommige Arabische sceptici, die zich tegen de globalisering verzetten, maakt hij onderscheid tussen twee vormen van globalisering. De eerste vorm is menselijk van aard. Mensen uit verschillende religies, levensbeschouwingen, culturen en gebieden hebben hun steentje eraan bijgedragen. De tweede vorm is ideologisch van karakter, omdat het ten koste van de regionale culturen gaat en de eigen identiteiten manipuleert. Als gevolg daarvan ontstaat een aantal conflicten overal in de wereld.

Dat wil zeggen dat moslims van vandaag moeten aansluiten bij de menselijke vorm van de globalisering, niet enkel om er de voordelen van te plukken, maar ook als deelnemers en bijdragers.

Een dergelijke openheid en bewustwording van de universele en gemeenschappelijke waarden en normen kan de identiteit van de moslimjongeren positief beïnvloeden. Dat kan tevens een soort evenwicht en structuur brengen, zowel in hun leven als in hun omgang met de anderen. Op deze manier verandert de oude visie van sommige moslimjongeren op andersdenkenden. Deze worden niet als een vijand beschouwd, maar als een medemens die moet gerespecteerd en op prijs gesteld worden.

Wij wensen mijnheer Boulaouali van harte proficiat met zijn onderzoek en de internationale erkenning ervan!

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.