To convince or not to convince, that’s a debate

Naar jaarlijkse gewoonte organiseren de leerkrachten Nederlands voor alle vijfdes debatoefeningen i.s.m. GoodPlanet Belgium vzw. Deze oefeningen passen in een lessenreeks over goed argumenteren, die uiteindelijk resulteert in debatten van telkens twee tegen twee en in het schrijven van een beschouwing.

Tegelijkertijd sluiten ze ook nauw aan bij de op ons atheneum verhoogde aandacht voor duurzamer leven op en rond de school.  De leerlingen ondervonden bij het zoeken naar valabele argumenten dat het vaak verre van evident is om tegelijkertijd rekening te houden met zowel ecologische en ethische als economische en sociale overwegingen.  Bovendien werden ze geconfronteerd met de soms pijnlijke keerzijde van onze vrijheid en keuzemogelijkheden als consument.

GoodPlanet Belgium vzw is een organisatie die jongeren en volwassenen duurzaam leert leven. Sinds 1997 ontwikkelt en begeleidt ze projecten, vormingen en lespakketten rond water, energie, mobiliteit, duurzame consumptie, natuur, … De organisatie stimuleert en ondersteunt participatie aan het beleid en doet aan ontwikkelingssamenwerking.

De gemoederen raakten vandaag soms al wat verhit en twee uur bleken vaak te kort, de overtuigingskracht was groot.  We kijken dan ook al uit naar de debatwedstrijd waar 6 duo’s van onze leerlingen derde graad eind februari aan deelnemen.

Hert gaat hier om de voorrondes van de debatwedstrijd van Hujo, en dit over de grenzen van de levensbeschouwingen heen. Dit alles vindt plaats op zaterdag 27 februari in het Geuzenhuis te Gent; van 10u tot 17u, onder enthousiaste begeleiding van mevrouw Maes, leerkracht Niet-Confessionele zedenleer.

Dus alles jullie die dag in de buurt zijn of gewoon nieuwsgierig zijn naar het debattalent op onze school, kom gerust eens langs. Ik vermoed dat de leerlingen de extra aanmoediging wel zullen op prijs stellen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.