It takes a village to raise a child’: project ter aanmoediging van zelfontplooiing in Cultuurwetenschappen

logo humaneDe leerlingen van het derde en vierde jaar Humane Wetenschappen lezen en bespreken dit jaar de bejubelde beeldroman ‘Persepolis’ van Marjane Satrapi. Ze allemaal het boek laten aankopen was niet haalbaar en alle leerlingen naar de bib sturen in dezelfde periode leek ook tot mislukken gedoemd. Bovendien wilde mevrouw Van Hoorde hun leesgoesting laten pieken met een hartverwarmende verrassing.

Daarom deed mevrouw Van Hoorde in de herfst een warme oproep naar schenkers: “Lijkt het u niet erg fijn om een van mijn leerlingen het boek (€ 24,90) cadeau te doen? Wat is er mooier voor een doorwinterde boekenwurm dan zijn liefde voor boeken door te geven aan een nog ontdekkende lezer? Wat is er verrassender voor een leerling dan een leesuitdaging te krijgen van een onbekende?”

Dit project is erop gericht dat de leerlingen door de schenking van een boek door iemand uit de gemeenschap a. op een positieve manier gestimuleerd worden om zichzelf te ontplooien en b. de liefde voor boeken van iemand cadeau krijgen. Bovendien sluit de beeldroman ‘Persepolis’ ook inhoudelijk bij het leerplan Cultuurwetenschappen aan en bespreken ze het boek in de les in het kader van de vorming van culturele identiteit, socialisatie, politieke begrippen enz. Dit project werkt ook de leesbevordering in de hand.

De boeken stroomden binnen, echt waar: voor we het goed en wel wisten, waren alle boeken aangekocht, en moesten ze nog netjes verpakt in handen van de leerlingen komen, met uiteraard allemaal een persoonlijke boodschap van de schenker.

Van zodra alle pakketjes verzameld waren, kregen de leerlingen hun boek cadeau.

Nadat ze het verorberd hebben, bespreken en ontleden ze het in de klas. Als bedanking krijgt de schenker thuis een recensie toegestuurd van de leerlingen. Deze beeldroman is overigens zo mooi dat zij hun cadeau gegarandeerd levenslang zullen koesteren.

Uiteraard doen de leerlingen iets terug voor de gemeenschap. In de loop van 2016 gaan we met z’n allen voorlezen in een Gentse basisschool en in een ouderlingentehuis. Zo geven we de liefde voor letters en boeken weer door aan anderen … Een gemeenschap die samen leest, verbindt.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.