EHBO-lessen in reanimatie en het gebruik van een AED-toestel

Wekelijks worden in ons land ruim 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een plotselinge hartstilstand. Als niet direct wordt ingegrepen staat één ding vast: het slachtoffer overlijdt. Het is dus van levensbelang zoveel mogelijk mensen op te leiden in reanimatie en het gebruik van een AED-toestel (automatische externe defibrillator). Direct reanimeren met een AED-toestel verhoogt immers de overlevingskansen van het slachtoffer aanzienlijk. Het kenmerkende aan de AED, is dat dit in België door niet-medici mag gebruikt worden, omdat het toestel veilig is en gesproken instructies geeft. Men kan dus vermijden cruciale minuten te verliezen bij het wachten op de hulpdiensten. In Vlaanderen gaat slechts dertig procent van de omstaanders over tot reanimeren en eventueel defibrilleren van iemand met een hartstilstand, terwijl dat in Nederland zestig procent is.

Hoe meer mensen je dus kan opleiden, hoe beter. En waar begin je daar beter mee dan op school? Het atheneum Mariakerke zette daarom in de derde graad een project op waarbij alle leerlingen van het 5e jaar les kregen in eerste hulp bij niet-levensbedreigende situaties. In het 6e jaar kregen alle leerlingen de lessen reanimatie en AED, met meteen ook praktijk op speciale poppen.

Onze dank gaat daarom uit naar het Atheneum Voskenslaan en vooral ook de voorzitter van de afdeling Lovendegem van het Rode Kruis, mijnheer Ignace Roels, voor het uitlenen van de AED en de oefenpoppen.

Bijzondere dank ook aan de studenten van de lerarenopleiding van de UGent die dit project kwaliteitsvol op poten zetten.

Op dinsdag 19 april zijn de eerstejaars aan de beurt. Studenten van de Hogeschool Gent zullen een project gezondheid en veiligheid uitwerken. Zij zullen starten met de leerlijn die het Rode Kruis uitwerkte voor alle leerlingen van het secundair onderwijs.

Met dank aan mevrouw Bottequin voor tekst en beeld.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.