Humane sokpoppen

logo humane6 Humane Wetenschappen is hard aan het werk voor het jaarboek. De sokpoppen van Ai Weiwei maakten zij speciaal voor dit project. Joke Vandierendonck schreef er het volgende over:

“Tijdens de les media hebben de leerlingen van 6 humane sokpoppen van elkaar gemaakt.
Het was een boeiende manier om een kunstproject te steunen dat de internetcensuur in China aankaart.

De oorsprong van dit project ligt bij de Chinese kunstenaar Ai Weiwei, die telkens weer politiek getinte kunstwerken maakt om zo zijn mening te uiten over het hedendaagse China.
In China is het ten strengste verboden om kritiek te geven op de overheid. Er hangt dan ook een gevangenisstraf aan vast. De Chinese jeugd heeft hier stilletjes aan genoeg van. Ze gebruikt daarom het woord caonima;. Eigenlijk betekent dit woord alpaca maar het lijkt sterk op het woord Cǎo Ní Mǎ oftewel motherfucker. Jongeren gebruiken dit woord op social media sites om de overheid te becommentariëren.
Ai Weiwei heeft een leuke manier gevonden om via zijn kunst het woord caonima te gebruiken. Hij heeft iedereen opgeroepen om caonima-sokpoppen te maken. 6 Humane wetenschappen ging aan de slag met de instructies van Ai Weiwei. Op de foto van Elias Peeters zie je hoe de sokpoppen het dak veroveren van het Atheneum Mariakerke.”

 

sokpoppen 1516

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.