Maak en programmeer je eigen wifi-robot

Arduino_OS_Community_Logo_RGBVorig jaar organiseerde ArdLab bij ons op school een cursus Arduino, het programmeren van een microcontroller waarmee je dan allerhande hardware (lichtjes, een schermpje, een klein motortje) kon aansturen. Vrij technisch, maar ook heel erg leuk. Wij schreven er toen het volgende verslag over: http://www.kamariakerke.be/2015/12/08/ardlab-leert-je-omgaan-met-arduino/

Intussen heeft Hans Caluwaerts, de lesgever en vader van oudleerlingen Jasper en Remco, zijn cursus bijgestuurd. We vroegen uitleg waarom, en kregen het volgende antwoord.

In de Arduino physical computing workshop die je gevolgd hebt, ging het over het algemeen gebruik van Arduino in combinatie met allerhande leds, displays, geluid, …
Ik vond het jammer dat de cursisten thuis niets konden doen wegens thuis geen Arduino hardware beschikbaar. Daarom heb ik een nieuwe WiFi Robot workshop gemaakt, waarbij je eerst zelf een robot in elkaar steekt (= 1e workshop) en in de vier daaropvolgende workshops de robot leert programmeren en besturen via een ook zelf te bouwen WiFi afstandsbediening.

robot300x200
WiFi robot en afstandsbediening + batterijen + USB kabel + robot steun zijn ingegrepen in de prijs en blijven je eigendom, je kan thuis verder “spelen” als je daar zin in hebt.
De prijs van de workshop is iets hoger dan die van vorig jaar, maar daar zit ongeveer 50 euro hardware + 1 uur voorbereidend werk per robot in (veel robotonderdelen werden aangepast om te kunnen verbinden zonder te moeten solderen, het is niet haalbaar dat er tijdens de workshop moet gesoldeerd worden).
De workshop gaat vooral over de robot-hardware en de sketches om de robot te doen werken. Het rijden zelf met de robot is ondergeschikt aan het verwerven van kennis. De sketches zijn puur afgestemd op de werking van de robot.

Er is geen voorkennis vereist, workshop start vanaf 0.

De WiFi Robot workshop (5 x 3 uur) kost 170 Euro (student), inclusief de WiFi Robot, die blijft van jou. Volwassenen betalen 230 Euro voor de WiFi Robot workshop.

ArdLab op zaterdag start op 24/09/2016 en vervolgens op 01/10, 08/10, 15/10 en 22/10, van 9.30 uur tot 12.30 uur. ArdLab op maandag start op 26/09/2016 en vervolgens op 03/10, 10/10, 17/10 en 24/10, van 18.15 uur tot 21.15 uur.

De workshops worden georganiseerd in onze school, wellicht in het computerlokaal boven. Je hebt een computer met USB en netwerkaansluiting (of WiFi) nodig. Eventueel kan je tijdens de workshops gratis een computer van de school gebruiken als je er zelf geen hebt. Minimumleeftijd is 14 jaar.

Alle info vind je op www.ardlab.gent, en daar kan je ook inschrijven.