De eerstes naar het Beroepenhuis

In de voorbije twee weken gingen al onze eerstes naar het Beroepenhuis. Talenten ontdekken, weet u wel?

Op de site van het Beroepenhuis staat het als volgt verwoord:
Jongeren van 11 tot 14 jaar ontdekken in Het Beroepenhuis een waaier aan beroepen en krijgen een beter zicht op hun eigen talenten. Vooral de technische en praktisch uitvoerende beroepen staan in de kijker. Zo worden de tieners geholpen bij een bewuste en positieve studie- of beroepskeuze.

In de doe-tentoonstelling maken de jongeren op een speelse manier kennis met beroepen uit de volgende sectoren: (1) metaal en technologie, (2) metaal en technologie: bedienden, (3) transport en logistiek, (4) horeca, (5) chemie, kunststoffen en life-sciences, (6) voedingsindustrie, (7) haven en binnenvaart, (8) bouw, (9) social profit, (10) printmedia, (11) kapper en schoonheidsspecialist.

Daarnaast gaan de bezoekers die met de klas komen ook aan de slag met concreet materiaal in de beroepenateliers.  

Wat hield dit in? De leerlingen moesten via zoekopdrachten proeven van beroepen en een talentenkaart bijhouden “Wat doe ik graag?” en “Wat kan ik goed?”, elkaars talenten bespreken en praten mogelijke toekomstige beroepen gelinkt aan de ontdekte talenten.

De beroepenateliers:
1. Schoonheidsverzorging: elkaar een gezichtsverzorging geven, haarcoupes kiezen en stylen en leren een baard scheren.
2. Het volledige technische proces doorlopen binnen een ontwerp- en productie-omgeving: ontwerpen van een USB-stick, ruimtelijk inzicht testen, een USB-stick op schaal “maken” en testen, procesoperator zijn door “spel” te spelen waarbij ze de productie-omgeving moesten opvolgen en in goede banen leiden, uitvoerende taak: zelf een badge maken met een toestel dat daarvoor geschikt is. De badge mochten ze daarna meenemen naar huis.

Op school volgden dan een nabespreking met een werkbundel. In de loop van het schooljaar komt dan nog een verdere verwerking.

En het doel van deze voormiddag? Onze leerlingen helpen om een positieve studiekeuze te maken!

Met dank aan mevrouw Plovier voor de tekst, en mijnheer Ferket, mevrouw Plovier en mijnheer Joseph voor de beelden. Alle 160 foto’s van deze uitstap kan u in dit album bekijken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.