Zuiddag 2016

Op 20 oktober lieten onze zesdes zich weer van hun beste kant zien: in het kader van Zuiddag gingen ze een dag belangeloos werken voor een project in Brazilië. De uitleg hadden we u hier al meegegeven.

We vroegen hen dan ook om even te laten weten waar ze gewerkt hadden of wat ze hadden gedaan, en ook een foto mee te sturen. Ongeveer de helft van de leerlingen heeft dat ook gedaan, en we kunnen u dus een behoorlijk goed beeld geven van wat allemaal mogelijk is.

Shania ging aan de slag bij Eandis, Elaine maakte een fotoverslag van een voorstelling van kindertheater 4Hoog, Sébastien werkte bij de Bio-Planet. Laure draaide mee in de Delhaize van Wondelgem, Todi had een job in het Wijkgezondheidscentrum Kapellenberg, en Jorian vond werk als kabinetsmedewerker van gedeputeerde Couckuyt van de Provincie Oost-Vlaanderen, waar ook Sam kon werken, maar dan bij gedeputeerde Dauwe.

Lore stond een dagje in de klas in de Middenschool De Moerbei, Manu en Arthur deden dat dan weer op onze eigen school, en Melanie stond achter de toonbank bij Slagerij Henk. Tristan en Rob deden dan weer hun best in de Carrefour in Oostakker, en Tristan wist daar het volgende over te vertellen: “Zowel Rob als ik hebben in het verleden al voor de hypermarkt Carrefour in Oostakker gewerkt, tot vandaag altijd als jobstudenten. Ook al kenden we het handelen van de winkel al, toch was het voor ons iets nieuws vandaag. Naast het aanvullen van producten moesten we ook zorgen voor het afprijzen van wijnen en het leeghalen/verwijderen van frigo’s. Deze variatie zorgde ervoor dat de dag zeer snel voorbij was en dat we ons ondanks het werken wel geamuseerd hebben.

Zakaria mocht meehelpen bij een tandarts, Aurélie werkte bij Adriaens Consulting als wetenschappelijk medewerker, waar ze eigenschappen van bepaalde stoffen opzocht en oplijstte, van andere stoffen (in potjes) de uiterlijke kenmerken bepaalde en ook oplijstte, en de slakken die gebruikt worden bij onderzoek onderhield. Yashin kon aan de slag als klassementsmedewerker op het Parket generaal bij het hof van beroep van Gent, Celine werkte dan weer als bestendig secretaresse van het ACLVB, terwijl Tibor een wirwar van kabels in kaart probeerde te brengen bij nCube, en Bodine daar orde probeerde te scheppen in de voorraadchaos.

Zelie ging een handje helpen bij het opruimen, Lisa assisteerde een les Nederlands voor anderstalige hogere profielen bij VDAB. Het was leuk om in contact te komen met mensen van allemaal verschillende culturen en verschillende achtergrond. In één groep van 13 personen waren er 12 verschillende nationaliteiten. Amira zat de hele dag achter de computer als administratieve medewerkster in het universitair centrum voor begeleiding en opleiding, Borre deed ongeveer hetzelfde bij Meat&More. Imane liet ons dan weer het volgende weten: “Voor Zuiddag 2016 ben ik gaan werken in Ziza (stockwerk, kuisen, alarm sorteren, kleren plooien, klanten helpen, advies geven,…), een kledingwinkel in Gent, samen met Nora, een vriendin van mij die op het Koninklijk Lyceum Gent zit. Het was een superleuke ervaring. Er hing een toffe sfeer. Wij hebben zeker veel bijgeleerd! Ik zal deze dag zeker niet vergeten vanwege het feit dat het om een goed doel gaat.

Karo Van Moorhem en Ella De Pourqkaro-en-ella-zonnehoveue werkten in het woon- en zorgcentrum (WZC) Zonnehove. Karo schreef ons een heus verslag, waarvoor dank!

“We hebben een toffe dag gehad! ’s Middags hebben we lekkere croque monsieurs gekregen! Ella heeft in de voormiddag bij de afdeling van de dementen geholpen, ze heeft hoofdzakelijk de bewoners moeten helpen met eten. Ik stond in de voormiddag in een afdeling waar ik bloempotjes moest ophangen en eens een babbeltje slaan met de bewoners, die u dan achteraf heel dankbaar waren! Ik kreeg zelf eten en drinken van de bewoners. De bewoners kregen ook soep waar ik dan hier en daar een beetje mocht helpen en daarna kregen ze hun middageten, biefstuk met frietjes en tafelbier! 

In de namiddag mochten we samen helpen bij de pastorale lezing, dan hebben we de bewoners die wilden, naar de kapel gebracht en een beetje geholpen met de voorbereiding. Tijdens de lezing zijn we gaan helpen om de bewoners te animeren door eenvoudige, maar leuke spelletjes. Na de lezing brachten we de bewoners terug naar hun kamer en dan zijn we nog wat gaan praten met de bewoners.”

Lotte draaide een dag mee in de Decathlon in Gent, en daar maakten zij een filmpje van.

Een van de coolste jobs ging, denken we, naar Febe Geeraert en Isabeau Coussement. Die laatste gaf ons ook een kort verslagje: “Wij hebben een dagje mogen mee draaien bij Brandweer Gent. We hebben uiteen lopende taken vervuld, van patatten schillen voor de brandweermannen tot geblinddoekt door het labyrint kruipen met perslucht en alles erop en eraan!

Pieter-Jan zat voor de gelegenheid in de haven van Antwerpen en liep mee met de assistent bedrijfsleider van de firma Mutec. Robien draaide een dag mee in de orthopedische winkel van zijn ouders, en ook Kaoutar moest verschillende klusjes opknappen binnenshuis: drie manden vol kleren  strijken, de boekenkast sorteren, dat soort dingen. Manon was dan weer te vinden in het postkantoor van Mariakerke, en Tijl Vander Beken werkte bij een advocaat in Advocatenkantoor Piet Van Eeckhaut.

Elisa was een dag een helpster in restaurant Fithap, Anouk werkte als verkoopster in de Ava, en Tomas was loketbediende in de Post aan de Kortrijksesteenweg. Ook Marieke en Febe vonden een fijne job. Een paar leerlingen dat zelf geen Zuiddagjob wilde, kreeg dan een aantal klusjes op school toegewezen.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.