Naar Amsterdam met de Cultuurcel

Dat ook dit jaar de cultuurcel een heel boeiend programma in het vooruitzicht heeft, kon u hier gisteren al lezen. In afwachting van het eerste cultuurbad blikken we nog even terug op de uitstap naar Amsterdam van eind juni.

Ook deze keer stond een omvangrijke groep vierde-, vijfde- en zesdejaars op een onooglijk vroeg uur klaar op de parking achteraan.  Met wat vertraging door een probleempje bij de busmaatschappij konden we vertrekken en we raakten toch vrij probleemloos in Amsterdam.

Onze dag daar startte op het omvangrijke Museumplein met een bezoek aan het Rijksmuseum.  Meneer Maes gaf vooraf een korte algemene uitleg, daarna kon iedereen een uur – eventueel met behulp van de museumapp – rondlopen om kunstwerken naar keuze te bekijken.  De Nachtwacht kon natuurlijk niet ontbreken, maar is in het museum eigenlijk ook niet te missen.

Daarna was het tijd voor picknick in het Vondelpark.  Iedereen nestelde zich in groepjes in de buurt van de vijver, de weergoden waren toen nog hun sympathieke zelve en hielden het net nog droog.

Met nieuwe energie begonnen we in drie groepen o.l.v. leerkrachten-gidsen-voor-een-dag aan een wandeling doorheen de binnenstad.  We kruisten uiteraard ontelbare grachten, liepen over de vele mooie brugjes en passeerden zo o.a. de Tuschinskybioscoop, de Bloemenmarkt, het stadhuis en het Nieuw Amsterdams Peil, de Waag, de Zeedijk, het station.  De andere helft van de wandeling leidde o.a. langs de Dam en Damrak, de Kalverstraat en het Spui.  We bezochten ook even het Begijnhof – ideale plaats om Nederlandse vrienden te maken, zo leerden we ook wink -, kwamen het standbeeld van Multatuli tegen en passeerden de Westerkerk en de ellenlange wachtrij voor het Museum van Anne Frank.  Dat is uiteraard een van de meest bezochte musea van Nederland, maar misschien was de interesse op dat moment nog iets groter omdat die befaamde weergoden in de namiddag een paar fikse buien hadden voorzien.  We lieten ons echter niet tegenhouden, en ook de Jordaan kon niet ontbreken.

Halverwege de wandeling ploften we met zijn allen neer in een boot voor een rondvaart.  De mogelijkheden om de grachten te bevaren zijn de voorbije jaren wat beperkt, de kapitein van de boot bleek een wat apart alternatief voor ons in petto te hebben…  Dat de beentjes even konden rusten vooraleer het tweede deel van de wandeling aan te vatten, was zeer aangenaam meegenomen.

Na een toch vrij intensieve en lange dag was de vrije pauze in de buurt van het Leidseplein zeer welgekomen.  Troepjes vrienden gingen op zoek naar iets lekkers om te eten en te drinken, en naar een gezellig plekje om even uit te blazen.  Toen iedereen op tijd terug aan het afspraakpunt bleek, konden we op het gemak naar de bus stappen en op tijd naar Mariakerke vertrekken.  Tegen de wachtende mama’s en papa’s konden we spreken van een zeer geslaagde dag.

Met dank aan mevrouw Pauwels voor tekst en beeld, en vooral ook aan Lara Nuttelmann voor het leeuwendeel van de foto’s. De hele reeks kan je hier bekijken. Heb je er zelf nog, stuur ze dan gerust door!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.