Leesclub: “The Perks of being a Wallflower” van Stephen Chbosky

Met zijn achten waren we vandaag voor de bespreking van de Engelstalige roman “The Perks of being a Wallflower”. Er was, zoals altijd, thee en koffie, en mevrouw Everaert had fantastische zelfgebakken blauwebessencake mee. Samen gaf dat de ideale sfeer om over het boek te praten.

(Opgelet: wie het boek nog niet gelezen heeft maar dat alsnog wil doen: hier volgen mega spoilers!)

Meteen gaf mijnheer Brennan zijn ongezouten mening: hij vond het op zich wel een goed boek, maar hield niet van het taalgebruik en de schrijfstijl. Hij was, naar eigen zeggen, “nu niet bepaald weggeblazen.” De meningen liepen duidelijk uiteen, want anderen vonden net die directe schrijfstijl ideaal passen bij de inhoud. En dat bracht ons meteen naar de kern van de zaak: wat vonden we van de behandelde problematiek? En van het realiteitsgehalte van de karakterontwikkeling van Charlie, en het feit dat hij als muurbloempje toch meteen opgenomen werd in de vriendenkring ouderejaars?

En, was hij wel gewoon een schuchtere, timide jongen, of zou daar toch een zekere vorm van autisme aanwezig zijn? Ook hier liepen de meningen uiteen, maar allemaal vonden we wel dat de puzzelstukjes op het einde in elkaar vielen, zodra het duidelijk werd dat de jongen misbruikt was. Misschien was zijn naïeve, rechtvoorderaapse houding wel het gevolg van dat misbruik, en wilde hij (onbewust) niet meer liegen en dingen geheim houden? Maar hoe rijm je dat dan met zijn optreden in de Rocky Horror Show? Hier werd meteen duidelijk dat niet iedereen het bizarre fenomeen van de Rocky Horror Show kende, en dat daar wat meer uitleg rond nodig was.

Ook werd het taalgebruik als onevenwichtig afgedaan: soms klinkt de hoofdpersoon bijzonder matuur, op andere momenten lijkt hij dan weer een kind. Of zou dat eigen zijn aan een puber van vijftien, vroegen onze laatstejaars zich af. Feit is dat er hier en daar pareltjes van gedachten in staan, en mijnheer Claus kon zelfs meteen een paar quotes opnoemen. We gaven hem geen ongelijk, de geciteerde zinnen zijn inderdaad prachtig.

“We accept the love we think we deserve.”

“And in that moment, I swear we were infinite.”

“I would die for you. But I won’t live for you.”

“I don’t think we should base so much on weight, muscles, and a good hair day, but when it happens, it’s nice. It really is”

“So, I guess we are who we are for a lot of reasons. And maybe we’ll never know most of them. But even if we don’t have the power to choose where we come from, we can still choose where we go from there. We can still do things. And we can try to feel okay about them.”

De discussie meanderde nog wat alle richtingen uit, en we stonden vooral ook stil bij de gigantische culturele verschillen in perceptie tussen Europa en de Verenigde Staten. Het boek was bij verschijnen in 1999 namelijk meteen in sommige Amerikaanse staten op de zwarte lijst beland. We vroegen ons af waarom, en kwamen uit bij verschillende mogelijke thema’s in het boek: tienerzelfmoord, homoseksualiteit, drugsgebruik, tienerseks, incest, misbruik… Hier waren vooral onze zesdejaars er net van overtuigd dat boeken als deze juist positief kunnen zijn om bepaalde thema’s uit de taboesfeer te halen en ze bespreekbaar te maken.

Een leuk detail in het boek zijn de referenties aan de jaren negentig, en dan vooral de muziek. Er bestaat zelfs een Spotify afspeellijst op basis van het boek, een beetje zoals bij de Netflixreeks Stranger Things.

Enfin, de conclusie was dat iedereen het boek wel graag gelezen had, maar dat niet iedereen het boek even hoog inschatte. Het is wel ideaal voor young adults, en het bracht ons bij een hoop suggesties voor volgend jaar. Als dat maar goed komt!

We geven u nog even de titels en data van de volgende besprekingen mee, en hopen dan nog nieuwe mensen te mogen begroeten!

– La cravate de Simenonvan Nicolas Ancion (dinsdag 27 februari 2017 – 16.15 uur);
 We should all be feminists!’ van Chimamanda Ngozi Adichie (dinsdag 24 april 2017 – 16.15 uur).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.