Galvaniseren in de les chemie

In de lessen chemie mochten de leerlingen van de wetenschappelijke en wiskundige richtingen ook eens hun handen uit de mouwen steken. Na vele lessen konden ze hun kennis over redoxchemie in praktijk omzetten!

Er werd daarom een heel eenvoudige maar zeer leuke proef uitgevoerd: het galvaniseren van een muntstuk. De munt werd in een waterig mengsel gebracht en stroom werd toegevoegd aan de opstelling. Tijdens deze galvanisatie werd de koperkleurige munt in een mum van tijd grijs door de afzetting van een dun laagje zink.

De proef leverde ons een uniek souvenir op, maar de munt was helaas niet meer bruikbaar. Door de kabeltjes om te wisselen, kregen we de zinklaag er gelukkig weer af. Maar wacht ook niet te lang of de munt lost volledig op!

Galvaniseren is een boeiend proces dat ook in het dagelijkse leven super belangrijk is. Dit maakte de proef zowel leerrijk als leuk. Het leverde daarenboven ook enkele mooie foto’s op! Bedankt aan Laure, Marthe en Diego om hiervoor te zorgen! Al deze foto’s kan u hier bekijken.

Met dank aan mevrouw Goeminne voor de tekst!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.