Een paar dagen geleden kondigden we u Project Asgard aan, een wetenschapsproject waarbij leerlingen een wetenschappelijk experiment kunnen (laten) uitvoeren in de stratosfeer met behulp van een ballon.
Vandaag stuurde mijnheer Beernaert ons al een eerste verslagje door van de eerste projectdag in Brussel.
“In afwachting tot de Asgard-ballon naar ‘near-space’ wordt gestuurd, gaven de schoolteams een presentatie over hun geplande experiment. Zo deden onze Janne Gheyle en Zara de Tollenaere dit ook vol overgave en, jawel, in het Engels. Dit project is internationaal, want teams komen uit Polen, USA, UK, Spanje, Portugal, enz. Na een twintigtal presentaties werden we getrakteerd op de planetariumfilm ‘Explore’.
Morgen is het tijd voor het echte experiment. Spannend is dit wel, de gondels (zie bijlage) worden gebracht tot op 30 km hoogte. Op deze hoogte krijgen we omstandigheden gelijkaardig als op Mars. De gondel keert terug, maar waar? In een veld, in een bos, in een rivier, op een dak, op een autobaan? Fingers crossed voor een behouden vaart én landing…
Voor de wetenschappers onder jullie, een kleine greep uit de experimenten aan boord:
– (Ons experiment!) Amylase zet zetmeel om in maltose en glucose. Welk effect hebben omgevingsfactoren zoals UV-straling, druk of temperatuur op de werking van het enzym amylase?
– Tardigrades (of beerdiertjes) kunnen gedijen in extreme omstandigheden. Ook bij het Asgard-traject?
– Kunnen we geluid horen in de stratosfeer? Een luidspreker en microfoon is aanwezig.
– Een NIR-camera maakt foto’s van de aarde om het aandeel aan gezonde vegetatie vast te stellen.
– Hoe verandert de gravitatieversnelling in functie van de hoogte?
– Een 360°-camera filmt de reis van de ballon.
– Wat is de windsnelheid op verschillende hoogtes?
– Een camera maakt foto’s van een legomannetje en bepaalt zo de straal van de aarde.
– Hoe sterk verandert de waarde van elektronische componenten onder ‘Mars-omstandigheden’?”
Stof genoeg tot nadenken, en vooral tot analyseren en experimenteren. We kijken vol spanning uit naar de bevindingen van het experiment!
Geef een reactie