“Onze eeuw”: een schitterende denkoefening voor de zesdes

Het zesde jaar is een sleutelmoment voor veel leerlingen. Dit is niet alleen het laatste jaar secundair onderwijs, het is ook het jaar waarin de meesten meerderjarig en dus ook stemplichtig worden. In het kader van de aankomende gemeenteraadsverkiezingen organiseerden de Gentse jeugddienst en jeugdraad, waarin ook Frederik Goossens (6HumWo) zetelt, ‘Onze Eeuw’, een projectdag rond burgerschap en democratie. Op expliciete vraag van onze leerlingenraad namen onze laatstejaars, samen met zo’n 1000 andere scholieren van heel Gent, deel aan deze dag.

De dag bestond uit twee grote delen: een infomoment en debat in de Vooruit waarin jongeren Gentse politici van alle partijen aan het woord konden horen en aan de tand konden voelen. Het debat werd gemodereerd door Lieven Scheire en raakte thema’s aan die jongeren nauw aan het hart liggen zoals diversiteit, stadsplanning en inspraak van de jeugd.

Het tweede deel van de dag konden de leerlingen één van de twintig workshops volgen die allemaal te maken hadden met democratie en politiek. Zo kon je onder andere speeddaten met politici, stickergraffiti maken, een debattle spel spelen, maatschappelijke problemen creatief aankaarten in slam poetry en de stad Gent van de toekomst uittekenen in 3D.

Verrassend was ook dat twee workshops opgefleurd werden door hoog bezoek van zijne majesteit koning Filip, die onder andere tijd maakte om een praatje te maken met Tomas (6LWe),  Nina (6LMT), Elias (6LMT) en Mr. Brennan.

Het journaal was aanwezig, net zoals AVS, en uiteraard hebben wij daar voor u de fragmenten uitgehaald waarin onze leerlingen figureren.

Kortom, een uiterst boeiende en leerrijke dag!

Met dank aan mijnheer Brennan voor verslag en foto’s, aan mijnheer Beukeleirs voor het capteren van de filmpjes, en aan mevrouw Bottequin voor bijkomende foto’s. Alle foto’s kan u hier bekijken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.