Bezoek aan de rechtbank

Op woensdag 30 januari trokken we met een grote groep leerlingen uit vier, vijf en zes naar Gent in het kader van de lessen rond het gerecht en rechtsvormen.

Netjes op tijd stonden de leerlingen om 9.20 uur klaar aan de Korenmarkt in een prachtig sneeuwlandschap. Sommigen besloten om met de tram naar het Rabot te trekken, maar een deel wilde te voet gaan. Onderweg genoten we van het mooie wit en werden er sneeuwengeltjes gemaakt. Ook de sneeuwballen vlogen regelmatig langs elkaar waarbij ook de leerkrachten af en toe het slachtoffer werden.

Aan het nieuwe gerechtsgebouw van Gent werden we in drie groepen verdeeld en rondgeleid. Onze gidsen wisten ons te vertellen over de verschillende ‘boobytraps’ die ingebouwd werden om misdadigers te stoppen mochten ze weglopen, ook de verschillende rechtbanken werden toegelicht en we mochten een kijkje nemen in de assisenzaal die in volle voorbereiding was voor de zaak die vrijdag startte. Deze zaal, met vallende muur, inkijkkast voor bewijsmateriaal en plaatsen voor de jury, liet wel een indruk na. Vervolgens mochten we plaatsnemen in de politierechtbank en konden we een aantal veroordelingen volgen van verkeersovertreders en kleinere misdadigers.

De meesten onder ons waren enorm onder de indruk van hoe een proces in elkaar zit en van de grootte van het gebouw. Maar sommigen bleven wat op hun honger zitten. Daarom trokken we maandag 4 februari (op de lesvrije dag) met een kleiner groepje geïnteresseerden nogmaals naar het gerechtsgebouw om daar een stuk bij te wonen van de assisenzaak die begon begin deze maand. Voor deze leerlingen was het al snel duidelijk dat onpartijdigheid niet makkelijk is en dat de jury een zware taak zal hebben om een rechtvaardig oordeel te vellen. Want hoe theatraal, sarcastisch of surreëel een zaak ook is, het besef dat men hier oordeelt over een mensenleven hangt wel tastbaar in de lucht.

Voor de zesdes was dit naast een uitstap in het kader van hun lessen, ook een mooie kans om te kijken of hun ambities om rechten/criminologie te gaan studeren, nog steeds een streefdoel waren na deze belevenis.

Met dank aan mevrouw Bultijnck voor zowel verslag als foto’s. Alle foto’s kan u hier bekijken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.