Vandaag is het π-dag!

Afgelopen vrijdag werd er voor het tweede jaar een “breek-de-code” spel rond pi georganiseerd. De leerlingen moesten 6 opdrachten tot een goed einde brengen en zo een code proberen breken. Er was ook een jokervraag voor als ze een opdracht niet tot een goed einde konden brengen. Nadien werden de leerlingen beloond met iets zoets (twix, mars, m&m, …).

Officieel is het pas vandaag PI-dag (=> Engelse notatie 3/14).

Mevrouw Borderé zette het volgende op het vaknieuws voor wiskunde, maar wou dat ook graag even met ons delen.

Wiskundegoeroes en math lovers kunnen op 14 maart hun <3 ophalen want het is weer tijd voor pi-dag. Een dag in het teken van de iconische constante 3,14159 … die het leven mooier, praktischer en berekenbaarder maakt. Maar wist je dat je pi ook in andere vakken tegenkomt?

Wiskunde met π

De rol en het nut van pi leren begrijpen en gebruiken, dat doe je natuurlijk in de wiskundeles. In onderstaande video krijg je meer info over de betekenis van pi.

Grieks

Naast de wiskundige betekenis heeft het symbool van pi ook een talige betekenis: het is namelijk de zestiende letter van het Griekse alfabet die wordt uitgesproken als onze letter p.

pidag grieks

ICT

Hou je van ICT? Dan is pi-dag voor jou het moment om kennis te maken met een naamgenoot: de Raspberry Pi. Deze minicomputer is ideaal om te zien wat er allemaal in een gewone computer zit, maar dan in een veel kleiner formaat.

pidag ICT

Chemie

Naast een getal en een letter is π ook het grafische symbool voor een soort chemische binding in de organische chemie, namelijk voor een π -binding of pi-bond. Deze binding is een vorm van binding tussen twee niet-metaalatomen, meestal met koolstofatomen.

pidag chemie

Engels

Ook in de les Engels komt π om de hoek loeren. Als je het symbool uitspreekt in het Engels, hoor je namelijk een woord dat naast een getal ook iets lekkers kan betekenen: pie. Geen beter moment voor een stukje taart dan vandaag dus!

pidag engels

Beeld

Tot slot kun je ook heel creatief en visueel zijn met pi. Van het getal kun je namelijk heel mooie skylines maken! Hoe? Neem cursusbladen met vierkante hokjes of verdeel zelf een blad aquarel- of tekenpapier in hokjes. Leg het blad verticaal of horizontaal en kleur van onder naar boven een aantal vakjes in het zwart volgens de cijfervolgorde in het getal pi. Begin dus met 3 hokjes, daarna 1, 4, 1, 5 … tot je het einde van je blad bereikt hebt. Geef de achtergrond tot slot de typische kleuren van een zonsondergang.

pidag beeld

LEVEN ZONDER PI? IK DENK HET NIE (T) 😉

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.