Let’s move!

Sinds corona zijn we ons meer en meer bewust van de nood aan beweegtussendoortjes. Mevrouw Vanlommel (L.O. in de hogere jaren) en mevrouw Demeyer (Frans in 1 en 2) kwamen met een zeer fijn idee op de proppen.

Feit is dat:

  • kinderen die tussen het leren door kort bewegen (energizer) iets makkelijker hun aandacht bij het leren houden(de Greeff et al. 2017).
  • kinderen die meerdere weken regelmatig bewegen een beetje makkelijker hun aandacht bij het leren houden en een beetje makkelijker wisselen van taken (de Greeff et al. 2017).
  • kinderen die meerdere weken regelmatig moeilijke bewegingen maken, een beetje tot veel, makkelijker dingen kunnen onthouden, wisselen van taken, verstorende signalen (geluiden, beelden) negeren en makkelijker plannen (de Greeff et al. 2017).

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat bewegen een positief effect heeft op de ‘hogere cognitieve functie’ (de executieve functies). Deze functies zorgen er o.a. voor dat afleidende prikkels worden onderdrukt/genegeerd. Op langere termijn zorgt bewegen voor een betere doorbloeding van de hersenen, de aanmaak van nieuwe zenuwcellen en het ontstaan van meer verbindingen tussen de zenuwcellen.

Met dit gegeven rekening houdend en omdat we weten dat we te lang aan één stuk zitten op school, planden we volgende activiteiten in onze lessen Frans en LO:

  • Mevr. Demeyer maakte een lijst met allerlei leuke Franse hitjes
  • Mevr. Vanlommel liet de zesdejaars nummers kiezen en liet hen daarop à la tik tok een beweegmomentje uitwerken. Sommige meisjes haalden de jongens uit de les en filmden een ‘gang’ activiteit met mappen.
  • Deze video’s worden gedeeld met de kinderen van Mevr. Demeyer die aan het bewegen gaan.

Ondertussen hebben we al een hele reeks ‘beweegtussendoortjes’ ontwikkeld. De leerkrachten kunnen die vinden op Smartschool. Bij deze doen we dan ook een warme oproep om ermee aan de slag te gaan in een kort pauzemoment. Graag hierbij ook nog eens aandacht naar de video die de heer Van De Rostyne maakte in de corona periode: die kan je helemaal onderaan terugvinden.

 

1 Reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.