Goed GeRegeld

Goed GeRegeld is een project rond menstruatiearmoede, opgestart vanuit de lessen levensbeschouwing in het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, maar is intussen uitgegroeid naar een project voor ALLE Vlaamse scholen, over de onderwijsnetten heen.

Naomi Stuart uit het vierde jaar had over dit project gehoord en wilde dit vorig jaar ook voor onze school op poten zetten, vanuit het idee dat iedereen recht heeft op maandverband en tampons, ook die meisjes die hierover niet kunnen beschikken van thuis uit. Hier heerst nog steeds een taboe rond, maar beschikken over het juiste menstruatiemateriaal kan een wereld van verschil maken voor het zelfbeeld van alle meisjes.

Wij als school konden ons hier volmondig in vinden en zetten onze schouders achter dit project. Sinds vorig jaar staat er daarom in elk meisjestoilet nu ook een kastje met daarin maandverband en tampons, zodat elk meisje zich comfortabel in haar lichaam kan voelen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat iedereen zich zomaar vrijelijk bedient van dit materiaal, maar dat wie het zich kan veroorloven en even niks bij heeft, toch ook iets kan lenen en daarna opnieuw aanvult. Naomi staat ook niet meer alleen: er heeft zich een hele werkgroep gevormd rond dit probleem en dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Menstruatiearmoede is een reëel probleem, maar net omdat dit materiaal zo duur is, willen wij een oproep doen naar iedereen: heb jij nog iets liggen dat je te veel hebt, of dat je niet meer gebruikt? Breng het dan mee tijdens het oudercontact – er zal een standje zijn van de werkgroep waar je het materiaal kan inleveren – of geef het af op het leerlingensecretariaat: wij zijn je heel dankbaar!

Momenteel beperken we ons tot tampons, maandverband, inlegkruisjes en intieme doekjes, het liefst individueel verpakt.

We willen je alvast hiervoor hartelijk bedanken en rekenen op je steun, want beschikken over maandverband en tampons, dat is volgens ons een basisrecht.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.