Project Asgard-COVID: de resultaten!

Eind september gaven we u al een eerste verslagje mee van Asgard – het internationale wetenschapsexperiment voor laatstejaarsstudenten. Mijnheer Beernaert kon ons intussen gelukkig ook de resultaten meedelen.

“De uitgestelde lancering van Asgard-COVID was op 23 september een feit. Een heuse estafette van mensen gaven de samples door zodat het uiteindelijk in Ukkel terechtkwam. De Asgardballon bereikte een hoogte van 32 km en werd snel teruggevonden nabij Eindhoven. Alles verliep volgens plan, oef!

Enige tijd later belde ik Boyd voor de resultaten. Die zijn niet zo goed, zei Boyd. Maar dat is natuurlijk onderzoek. Het is misschien niet zoals verwacht, maar het zoeken naar antwoorden is wel een leuke bezigheid. Op de foto vind je de verschillende eigenschappen die gemeten werden (mortiliteit, motiliteit, enz.) op de verschillende samples in een overzicht.

Het onderzoek van Boyd en Leon ging over de verschillende invloedsfactoren zoals UV-straling, temperatuur en zwaartekracht bij sperma. De uiteindelijke samples bevatten hondensperma, ofwel puur (aanduiding ‘1’ of ‘2’), ofwel aangelengd met glycerol (aanduiding ‘3’ of ‘4’). Dat laatste werkt een beetje als antivries.

Het sperma werd bekomen via prof. Van Soom van de UGent faculteit Dierengeneeskunde in Merelbeke. Het werd aangebracht in capsules die al dan niet beschermd waren tegen temperatuur (isolatielaag, aanduiding ‘T’), UV-straling (UV-coating, aanduiding ‘UV’) of eenvoudig niet beschermd (geen extra coating, aanduiding ‘N’). Er waren telkens duplicaten van de capsules, die in een potje vol glaswol op de gondel werden geplaatst . Enkele controlesamples bleven op aarde.

De resultaten zijn bevreemdend. ‘Identieke’ samples bleken een totaal andere mortiliteit te hebben (percentage dode zaadcellen). Ook de coatings bleken geen duidelijk effect te geven.

Een eerste analyse van de UGent en Boyd is dat er waarschijnlijk een fout zat bij de opstelling zelf. Vermoedelijk zijn samples die in het midden van het potje zaten veel beter beschermd geworden tegen de lage temperaturen in de atmosfeer dan die aan de buitenkant. Sperma gedijt bijvoorbeeld best bij 5°C en bevriest beter niet. Zo kan het waarschijnlijk dat samples zonder bescherming (bv. N3) alsnog veel levende zaadcellen kon bevatten. De samples met glyceroloplossing gaven gemiddeld betere resultaten, waardoor het antivriesverhaal duidelijker wordt.

Een woord van dank gaat naar prof. Van Soom van UGent, Boyd Strumane, Niels Geudens, Guillaume Lescur en alle hulp (mevr. Arens, Carine) die uiteindelijk zorgde dat de samples in Ukkel konden geraken!”

We kijken al uit naar de nieuwe editie op 21-23 april 2021!

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.