Stadswandeling en bibliotheekbezoek van de vierdes

Het hoeft niet altijd ver te zijn om om interessant te zijn.

De collega’s geschiedenis en Nederlands sloegen de handen in elkaar en namen alle vierdes een dagje op sleeptouw in ons eigen Gent, geboortestad van Keizer Karel.

Enerzijds gingen de vierdes naar de bibliotheek om er via een zoekopdracht kennis te maken met de verschillende mogelijkheden van en bronnen die te vinden zijn in de hoofdbibliotheek van Gent.  Daarbij leerden ze ook bronnen op een correcte, wetenschappelijke manier noteren.  Ze ondervonden dat dit niet zo evident is en dus beginnen we beter vroeg genoeg met het inoefenen hiervan.  In de derde graad en in het hoger onderwijs wordt daar immers veel waarde aan gehecht.

Anderzijds wandelden ze ook door de stad die onlosmakelijk verbonden is met Keizer Karel.  De leerlingen spenderen een volledig semester aan de 16de eeuw en aan de invloed van Keizer Karel op de wereld, en dus kon een bezoek aan Gent niet ontbreken.  De route liep o.a. langs zijn geboortehuis en het Prinsenhof. Ook het Belfort, de Vrijdagsmarkt en andere bekende plekken in de stad kregen een gedegen uitleg. Maar daarnaast was er ook aandacht voor meer obscure plaatsen in Gent, zoals de gedenkplaat voor Pedro Da Gante, de Latijnse scholen of het Metselaarshuis. De leerlingen gaven als volleerde stadsgidsen uitleg aan hun medeleerlingen. Tijdens hun verhaal slaagden ze erin te verrassen met verschillende wist-je-datjes.

Dat de leerkrachten door de bibliotheekmedewerkers werden gefeliciteerd met de gedisciplineerde, respectvolle en beleefde houding van de leerlingen, was een zeer fijne kers op de al geslaagde taart. We zijn terecht trots op hen!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.