Geefkast

logo duurzaamheidOpmerkzame leerlingen hebben ze misschien al zien staan: de nieuwe zwarte open kast in het hoekje van Scholenbanden. Nee, dit is geen nieuwe opslagplaats voor fiets- en brommerhelmen, dit wordt vanaf maandag een geefkast.

Een wat?

Goh, de naam zegt het zelf. Dagelijks worden we omringd door advertenties om nieuwe producten te kopen. En dat doen we ook. De consumptiemaatschappij draait op volle toeren: mensen kopen graag nieuwe spullen en winkelstraten en online webshops zijn een groot succes. Maar er zijn sociale en milieugrenzen aan deze overmaatse consumptie. Door producten op zo’n grote schaal te produceren, belanden er steeds vaker producten op de afvalhoop.

Met een geefkast hoef je geen nieuwe producten aan te kopen, want je doet mee aan de circulaire economie. Door producten te delen, blijft het product steeds benut en duurt het langer alvorens het op de afvalhoop belandt. Bovendien hoef je zo geen nieuwe producten te kopen. Er ligt vaak heel wat thuis in je kast dat je niet meer gebruikt. Met die producten kan je iemand anders gelukkig maken. Goed voor het milieu én voor je portemonnee.

geefkast_website

Een geefkast is dus een kast waarin je spullen met elkaar kan delen. In deze kast kan je vrij spullen plaatsen en meenemen. Het is een eenvoudige en toegankelijke manier om ongebruikte spullen weg te geven aan anderen. Maar wat geef je dan weg? In een geefkast kan je een breed gamma aan spullen plaatsen: een boek, dvd, kledij, kaarsen, lamp, spullen die nog werken, miskopen, te klein, te groot, fout cadeau, schoolspullen waar je ‘uit gegroeid’ bent, …

Kort samengevat: alle spullen die je zelf niet meer nodig hebt, maar die iemand anders wel kan gebruiken.

Natuurlijk zijn er wel regels verbonden aan een dergelijke kast.

  • geen bederfbare spullen zoals appels of andere eetwaren
  • alleen dingen in goeie staat: de kast is geen vervanging voor een vuilbak of het containerpark
  • neem geen dingen mee die je niet echt wil: laat het dan aan iemand die écht enthousiast is, of de spullen ook echt kan gebruiken.

En wie weet vind je op die manier nog een leuk cadeautje voor je zus, of kan je zelf iemand blij maken.

Meer info? Die vind je hier.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.