Unimath: wiskunde op hoog niveau

De opleiding wiskunde van de Universiteit Gent organiseerde in het kader van het Unimath-project een halve lesdag op woensdag 8 februari. UniMath heeft als doel jongeren te sensibiliseren voor het nut van de wiskunde – een wetenschap die maar al te vaak onterecht als overbodig, theoretisch en saai wordt afgedaan. Door echte toepassingen uit te leggen, zonder daarbij de ware aard van de wiskunde uit het oog te verliezen of te vervallen in het uitvoeren van vooraf bepaalde recepten, worden leerlingen er zich van bewust dat wiskunde nodig is, dat het een belangrijke rol speelt in het bedrijfsleven, en dat net het bestuderen van abstracte wiskundige structuren de wiskunde universeel toepasbaar maakt.

De leerlingen van 5 ECWI, LWI en WWI namen deel aan een les over ‘Opgeloste en onopgeloste mysteries over getallen’. De leerlingen van 6 ECWI, LWI en WWI woonden een les bij over ‘Google PageRank algoritme’. De lessen bestonden uit 2 unief-lesuren van 75 minuten en werd gegeven door unief-lesgevers in unief-stijl. Volgen tot aan de pauze lukte goed, erna werd het een pak moeilijker, maar de wiskundige toepassingen maakten dan weer één en ander duidelijk.

Een deel van deze leerlingen verdedigde in de namiddag onze school in een speelse wiskundewedstrijd tegen 23 andere teams uit verschillende Vlaamse scholen. Deze wiskundefanaten kregen eerst een lunch door de vakgroep wiskunde van UGent aangeboden. Tijdens de lunch boog iedereen zich meteen over de onderwegraadsels, die eigenlijk dienden om tijdens de verplaatsingen in de namiddag van het ene spel naar het andere zich ook nog eens met wiskunde te kunnen bezighouden. Na de lunch namen de verschillende schoolteams het tegen elkaar op in een wiskundequiz, verschillende wiskundespelletjes en tenslotte ook een raadselronde waarin elk team zoveel mogelijk wiskunderaadsels van gevarieerde moeilijkheidsgraad dient op te lossen. Ons team (mix van leerlingen uit 5 en 6) eindigde verdienstelijk op een 12de plaats.

Absoluut hartverwarmend om te zien hoe leerlingen gemotiveerd maar ook geamuseerd worden door een dagje wiskunde.

Met dank aan mevrouw Van Damme voor tekst en beeld. Alle foto’s van die dag vindt u terug in dit album.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.