Taalwedstrijd KU Leuven: Cyrille Seynaeve naar tweede ronde!

Op woensdag 8 februari vond de eerste ronde plaats van een taalwedstrijd van de KU Leuven voor laatstejaarsstudenten.  Mevrouw Deboodt ging mee met hen naar Brussel, samen met mevrouw Neirings, want er waren maar liefst zeven leerlingen die deelnamen aan de wedstrijd Engels, twee leerlingen voor Nederlands en drie voor Frans. In totaal was het zwoegen en zweten voor een kleine vijfhonderd leerlingen van over heel Vlaanderen. Veertig gelukkigen mogen naar de finale, en onze Cyrille Seynaeve is daar één van. 

Cyrille wordt op 22 maart 2017 verwacht op campus Brussel van de KU Leuven voor de tweede ronde van de wedstrijd. Het deelnemersveld is inmiddels behoorlijk uitgedund, dus de kans op een buitenlandse taalstage in de zomervakantie van 2017 is meteen een heel stuk groter geworden!  De tweede ronde verloopt als volgt. Iedere deelnemer geeft een Powerpointpresentatie van 10 minuten in het Nederlands over het volgende onderwerp:

‘Dode sporen kunnen de mooiste zijn’, schrijft de Nederlandse filosoof Bas Haring aan het einde van zijn essay Voor een echt succesvol leven (2007). Daarmee sluit hij aan bij wat hij aan het begin poneerde: ‘(E)en succesvol leven is een leven dat iets in gang heeft gezet. Een leven dat niet doodloopt, maar onderdeel is van een doorgaande weg. Succes gaat voort. Dat zit in de betekenis van het woord besloten. Maar ik vind het onsuccesvolle leven, het leven op een doodlopende weg, ook een heel mooi leven.’

Wat vind jij daarvan? Moet je succes hebben om een geslaagd leven te leiden of is het ook goed toeven op een doodlopende weg? En wat is succes dan volgens jou? Of hoe definieer je een dood spoor? Geef je eigen commentaar bij de uitspraken van Bas Haring.

Daarna krijgt een jury nog 5 minuten de tijd om enkele vragen te stellen, eveneens in het Nederlands. De deelnemers worden tijdens deze ronde niet enkel beoordeeld door de jury, maar ook door het publiek. Dat mag de winnaar van de Publieksprijs aanduiden, een extra prijs die bestaat uit een prachtig boekenpakket. Moedig uw leerling(en) dus zeker aan om familie, vrienden, klasgenoten en leerkrachten op te trommelen om hen op 22 maart te komen aanmoedigen.

De prijsuitreiking en proclamatie vinden op dezelfde dag plaats als de tweede ronde. Na de presentaties krijgen de jury’s even de tijd om te beraadslagen, en vervolgens worden de winnaars bekendgemaakt. Daarna is iedereen van harte uitgenodigd op een afsluitende receptie.

We wensen Cyrille heel veel succes, en supporters mogen altijd mailen voor het juiste adres en de uren.

Foto’s: Robrecht Struyf

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.