Uitstap van de vijfdes naar Rijsel

De vijfdes maakten in de week voor de paasvakantie enkele uitstappen. Als taak moesten zij daarover een verslag maken voor Nederlands. U alle verslagen doen lezen, zou ons veel te ver leiden, natuurlijk. Maar u krijgt er hier van ons toch een paar mee, samen met een stapel foto’s. Meer foto’s kan u natuurlijk ook in het album van Rijsel bekijken, van de hand van Diego De Gusem, Janne Gheyle, Kato Marynissen en Ineke Barbaix.

U krijgt eerst het verslag van Diego De Gusem en Ian Lateur. Diego heeft ons een massa foto’s doorgestuurd.
We gingen op woensdag 29 maart naar Rijsel met het vijfde jaar en de thuisblijvers van het zesde. We verzamelden om 8:00u op de parking van de school en we vertrokken een tijdje later. We hadden een plezante busrit naar Rijsel zonder file.

Toen we in Rijsel aankwamen, gingen we op “militair tempo” naar onze gidsen. Onze groep, groep 1, kreeg de plezante, sympathieke en uitbundige gids Pierre. Met hem gingen we naar Café de Paris, daar leerden wij hem kennen en leerde hij ons kennen. In het café trakteerde hij ons op een drankje en dan gingen we verder de stad verkennen.

Op een speelse wijze liet Pierre ons Frans spreken met voorbijgangers en op die manier moesten we een aantal vragen kunnen oplossen over Rijsel. We hebben onderweg verschillende plekken bezocht, zoals een marktplaats, een kerk, het station, fonteinen, le Palais de Beaux-arts, etc.

We gingen eten in een park naast een speeltuin, terwijl onze gids Oosters ging eten. Toen hij terug kwam, had hij nog wat eten mee voor ons, ook al zaten we bijna vol. Daarna speelden we nog wat op de speeltuin en hebben we een uitbeeldspel gespeeld in het Frans.

In de namiddag hebben we nog even verder met Frans gespeeld, daarna liet Pierre ons drie kwartier vrij. Toen we terug verzamelden, gaf hij ons ten slotte een pakje chocolade, omdat hij ons ‘cool’ vond en wij vonden hem ook cool. Dan zijn we samen met Pierre naar de bus gegaan en namen we afscheid. De busrit naar school verliep opnieuw vlot en we waren mooi op tijd thuis.

Zoals wel duidelijk is vonden de we uitstap naar Rijsel en Pierre, vooral Pierre, leuk. We hebben veel Frans leren gebruiken en we hebben Pierre ook een beetje Nederlands geleerd. Als het kon, deden we dit nog een keer.”

Ook van Ineke Barbaix kregen we een aantal foto’s door, en hier krijgt u het verslag dat zij samen met Laure Heiremans schreef:

La gentille ville de Lille

Woensdag 29 maart werden wij om acht uur ‘s ochtends al op school verwacht, om vervolgens richting Lille te vertrekken. Na een lange busrit van meer dan twee uren, dank aan het Belgische verkeer, stapten wij aan militair tempo naar het centrum van de stad. Daar ontmoetten we de gidsen van de organisatie Roeland, die ons die dag zouden meenemen op een interactieve rondleiding.

Om de kennismaking ontspannen te laten verlopen, startten we met een koffie of ander drankje. Hierna ontvingen we een invulboekje, waarin enkele opdrachten stonden. Zo moesten we eerst zelf Franse clichés aanhalen, om vervolgens voorbijgangers Belgische clichés te ontfutselen. Al snel merkten we dat niet iedereen even enthousiast was, zowel de leerlingen om de vragen te stellen, als de voorbijgangers om ze te beantwoorden.

Toen onze magen begonnen te grommen, streken we neer op een pleintje om samen met onze gids te picknicken. Sommigen genoten van het zonnetje, anderen nuttigden hun lunch in een brasserie.

Hierna gingen we weer op pad. Deze keer verzonnen we zelf een aantal vragen over allerhande onderwerpen, die we dan ook weer stelden aan andere voorbijgangers. De antwoorden en meningen waren erg verrassend. In het begin verliep dit wat moeizaam, maar naarmate de tijd verstreek, konden we vlotter ons plan trekken in de Franse taal. We vervolgden onze tocht naar ‘La Vieille Bourse’, ‘La Cathédrale Notre Dame de la Treille’ en het enorme winkelcentrum ‘Euralille’. Bij de eerste twee kregen we uitleg van de gids, terwijl we bij het laatste even vrije tijd kregen om te ontspannen en eventueel te winkelen.

Naar onze mening was dit een erg actieve en leerrijke uitstap. Het concept was eenvoudig, maar aangenaam. Door de jonge leeftijd van de gidsen heerste er een eerder familiale sfeer. Dit alles zorgde ervoor dat het niet aanvoelde als een traditionele schooluitstap.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.