Strapdag!

Vandaag is het STRAPdag, de dag waarbij alle scholen oproepen om te voet of met de fiets naar school te komen.

Ook ons atheneum wil daarop inspelen. Duurzaamheid is namelijk een van de pijlers waarmee onze school uitpakt.

Aangezien driekwart van onze 750 leerlingen met de fiets komt, willen we er zeker van zijn dat die fietsen ook in orde staan. Deze morgen stonden daarom onze twee werkmannen, Sam en Maarten, samen met mevrouw Goeminne, mevrouw H. Everaert en mijnheer Uyttenhove klaar om alle binnenkomende fietsen te controleren op de belangrijkste punten die vaak niet in orde zijn: werkende remmen, reflectoren, verlichting, fietsbel. Wie in orde was, kreeg een ticketje om kans te maken op een fijn prijzenpakket. Wie daarnaast ook nog een helm en fluohesje droeg, kreeg een extra ticketje.

Verder hebben we vandaag onze eigen fietsenvloot van 50 gloednieuwe fietsen in gebruik genomen, elk voorzien van helm en fluohesje. Voor korte verplaatsingen naar sporthallen, musea, natuurgebieden en dergelijke uitstappen kunnen we nu onze leerlingen eenvoudigweg op de fiets zetten. Daarmee stimuleren we hopelijk niet alleen hun vaardigheid en goesting om vaker met de fiets te rijden, we voldoen er meteen ook mee aan een van de nieuwe eindtermen waarrond er de laatste tijd zoveel te doen is, nl. dat leerlingen zich veilig moeten kunnen verplaatsen als voetganger en fietser in het verkeer in het kader van schoolse activiteiten.

Al onze eerstes hebben in de loop van de dag met die nieuwe fietsen een fietszoektocht gedaan in het park Claeys-Bouüaert dat naast de school ligt.

Ook de leerlingenraad draagt een steentje bij: zij hebben een stevige grote fietspomp aangekocht die vast op de fietsenparking komt, zodat ook platte banden geen excuus meer kunnen zijn om niet met de fiets naar school te komen.

Ondertussen voorzag de ouderwerking fosforiserende fietsplaatjes op die fietsen die er nog geentje hadden, en om elf uur kregen alle leerlingen een biocomposteerbare beker tomatensoep aangeboden.

U merkt het, wij nemen die strapdag zeer ernstig, en dat kan ook niet anders, wanneer je duurzaam als een van je vier kernwoorden hebt.

Kortom, laat die auto voor wat hij is, en kom te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer.

U kan alle foto’s van vandaag hier bekijken. Er is ook een reportage van onze strapdag op het nieuws van VTM te zien, en ook Het Laatste Nieuws wijdde een artikel aan ons:

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.