De Rode Lotus zoekt jouw steun

Door COVID-19 en de daar bijhorende ‘lockdown’ moeten we allemaal even binnen in ons kot blijven. Voor velen is dit geen makkelijke periode, niet enkel omdat het niet leuk is om hele dagen thuis te zitten, maar ook omdat het soms de problemen die er al waren, net wat extra vergroot.

Op onze school is er een leerkracht die regelmatig een handje gaat toesteken bij organisaties die mensen helpen die het net wat moeilijker hebben. Ook in deze ‘coronaperiode’ zat zij niet stil. Wij met het Scholenbanden-team hadden al opgemerkt wat zij allemaal doet en wilden ook graag ons steentje bijdragen waar mogelijk.

Op donderdag 4 juni trokken we richting ‘De Rode Lotus’ om te kijken hoe dit project in elkaar zit en waar wij eventueel kunnen helpen waar nodig. We gingen naar de Meibloemstraat 18 in Gent, waar ‘De Rode Lotus’ gevestigd is, om met ons eigen ogen een kijkje te gaan nemen naar dit project (op veilige afstand weliswaar!). Hieronder kan je een verslag lezen, maar eigenlijk hebben we ook alles nog veel duidelijker uitgelegd in een filmpje.

We spraken met Christine en Gwen, twee van de verschillende vrijwilligers die De Rode Lotus openhouden.

Wat is of doet De Rode Lotus?

Het is voornamelijk een weggeefwinkel die openstaat voor iedereen die het nodig heeft of die zin heeft om eens lang te komen. Wat heel belangrijk is om te weten: de weggeefwinkel is niet enkel voor de mensen die het minder breed hebben,het draait allemaal rond solidariteit, iedereen is welkom en kan voor de prijs van 1 euro een kledingstuk kopen in de winkel. Met dat geld wordt er koffie en thee gekocht voor iedereen die er langskomt. De Rode Lotus is dus niet enkel een weggeefwinkel, maar ook een ontmoetingsruimte waar mensen welkom zijn voor een gezellige babbel. Daarnaast worden er soms naaiworkshops gegeven en is er ruimte voorzien voor de kinderen. Tijdens deze coronaperiode vind je hier ook het Repair Café, dat zijn vrijwilligers die gsm’s, computers en andere elektronische apparaten herstellen en de persoonlijke gegevens wissen zodanig dat deze een nieuw leven kunnen krijgen bij mensen die hier nood aan hebben, maar het zelf vaak niet kunnen betalen.

Christine, Gwen en de andere vrijwilligers doen dit dus volledig gratis, maar met heel hun hart. In de korte periode dat we daar waren kregen we een impressie van wat ‘De Rode Lotus’ allemaal doet en met hoeveel liefde ze dat wel niet doen. Niet alleen kan men er komen voor kledij, maar ook servies, hygiëne producten, boeken, pampers enz. liggen daar ter beschikking. Ook,voorzien zij de mensen van voedsel. Samen met nog andere organisaties maken zij voedselpakketten of koken ze verse maaltijden. Tijdens de ‘lockdown’ brachten ze het eten naar de mensen thuis om zo veel mogelijk risico te vermijden en maakten ze mondmaskers voor diegenen die het nodig hadden. Het is een fantastisch initiatief dat al 6 jaar bestaat en niet zou kunnen bestaan zonder de hulp van mensen die kleren of andere zaken binnenbrengen.

Hoe kan jij dit project steunen?

Wel, heb jij kleren die in goede staat zijn maar waar jij niet meer in kan, heb je nieuwe tandenborstels, nieuw ondergoed of sokken, hygiënische producten, servies, boeken of andere zaken die je niet meer nodig hebt, maar waar je zeker van bent dat andere mensen er wel nog plezier aan kunnen hebben? Doneer ze dan aan ‘De Rode Lotus’, want er zijn heel veel mensen die immens blij zullen worden van wat jij niet meer nodig hebt. Weet je niet goed wat je moet geven of geef je liever wat geld waarmee de vrijwilligers kunnen kopen wat het meest nodig is? Samen met nog andere organisaties hebben ze het Solidariteitsfonds opgericht, waar mensen hun bijdragen kunnen leveren aan verschillende projecten die meehelpen om iedereen gelijke kansen te bieden. Wil je deze organisaties financieel steunen, dat kan op het rekeningnummer: BE04 8901 5426 8831 of op het nummer van de Rode Lotus zelf: BE73 3631 3598 6360.

Het was een immens boeiende ervaring, waar we heel veel hebben bijgeleerd en waar we twee fantastische mensen hebben ontmoet die zich volledig vrijwillig smijten om er voor te zorgen dat anderen alles hebben wat ze zouden moeten hebben. We willen ‘De Rode Lotus’ dan ook hartelijk bedanken om ons zo vriendelijk te ontvangen. Een dikke pluim voor deze ongelofelijke organisatie.

Verslag: Jens Onderdonck en Dieuwerke De Baerdemacker

Wat is nu onze vraag naar onze leerlingen toe?

Wel, heb je zomerkleren in je kleerkast liggen die je niet meer aandoet, heb je een nieuwe tandenborstel die je niet gebruikt, nieuw ondergoed of hygiënische producten op overschot, of andere zaken waar je zeker van bent dat er nog iemand plezier aan kan hebben, neem ze mee op de terugkomdag (of een van je lesdagen, als je in zes of vier zit) en geef ze aan het inzamelpunt dat je zal vinden op de speelplaats. Wij zorgen er dan voor dat de producten op de juiste plaats belanden voor mensen die het nodig hebben.

Alvast een grote ‘dank u wel’ en we hopen dat we veel respons krijgen, want misschien heb je wel het gevoel dat dit een een ‘ver van mijn bed show’ is, maar we konden met eigen ogen zien dat er mensen zijn die dit echt nodig hebben en die dit heel enorm appreciëren.

Wie zelf een actieve KAMburger wil worden, nog een andere organisatie kent die onze hulp kan gebruiken, zelf graag een reportage maakt,…. laat het ons weten. Dit project nemen we mee en breiden we uit naar volgend schooljaar toe. Alle hulp en enthousiasme is meer dan welkom!

De KAMburgers

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.