Start verbouwing van het schoolgebouw

Het is al een paar jaar dat de middelbare scholen in het Gentse kampen met plaatsgebrek. Ook onze school is dit jaar opnieuw volzet, met een wachtlijst tot gevolg.

Enkele jaren geleden dienden we een aanvraag in om te mogen bijbouwen, en begin dit schooljaar kregen we daar groen licht voor: er komen enkele lokalen bij bovenop het blok van de directie. Deze zullen pas beschikbaar zijn – als alles goed verloopt – bij het begin van de paasvakantie 2023. Meteen wordt ook ons schoolrestaurant vernieuwd en uitgebreid met een mezzanine, een extra verdieping in de hoogte van het piramidedak.

Om onze leerlingen en hun ouders hierover te informeren plannen wij in juni een kort infomoment waarop wij dit project voorstellen: zij krijgen daar binnenkort een uitnodiging voor. Een dergelijke ingrijpende verbouwing brengt natuurlijk ook de nodige overlast met zich mee, daar kunnen we helaas niet omheen.

Een eerste groot probleem dat zich stelt, is de start van de werfopbouw. Deze staat gepland vanaf 6 juni 2022 en gaat vervolgens over in stellingbouw en de start van de afbraakwerken in het restaurant. Jammer genoeg valt de start van onze examenperiode dus gelijk met de loop van de werkzaamheden. De aannemer geeft aan dat de werfopbouw en dan vooral de stellingopbouw (13/0617/06) gepaard zal gaan met lawaaihinder. Hier valt helaas niks aan te veranderen. Als school hebben wij weinig tot geen inspraak wat betreft de tijdsorganisatie van de werken:  de stellingen wat vroeger plaatsen zou ons handenvol geld kosten en later beginnen is geen optie. Ook over de werkuren van de bouwvakkers viel niet te onderhandelen. Vanzelfsprekend is het wel zo dat alles steeds veilig zal verlopen.

We hebben hiervoor alle mogelijke alternatieve oplossingen overlopen, zoals andere locaties, andere momenten, andere examenorganisatie. Alleen waren er bij alle alternatieven nog meer problemen dan oplossingen:

  • andere locatie zoals turnzalen, hangars: te duur, geen meubilair, niet voldoende sanitair…
  • andere locatie zoals hogescholen of universiteiten: ook hun studenten hebben examens, te weinig plaats op eenzelfde locatie of niet haalbaar om met 400 leerlingen in één ruimte te zitten met allemaal verschillende examens, te ver, te duur…
  • examens in de namiddag in een andere school van onze scholengroep: te ver, moeilijke verplaatsing, examens in de namiddag niet ideaal
  • examens op onze school na het beëindigen van de werf, dus pas om 15.30 uur: dan zouden sommige examens in de hogere jaren duren tot half negen…

U ziet, we hebben het echt op alle mogelijke manieren proberen bekijken. Na veel wikken en wegen, advies van onze schoolraad (waarbij vooral ook de leerlingen werden gehoord), een personeelsvergadering … bleek dat verandering van locatie en/of verandering van tijdstip voor heel wat collega’s en leerlingen een pak stress met zich zou meebrengen.

Uiteindelijk kwamen we tot de volgende beslissing: de examens gaan op de gewone manier door op school, zoals andere jaren. Dat wil zeggen dat de leerlingen in de hun toegewezen lokalen in de voormiddag examen afleggen en in de namiddag thuis kunnen studeren voor het volgende examen. Het examenrooster is hen al doorgestuurd.

Dit houdt wel in dat er behoorlijk wat lawaaihinder kan (en zal) zijn. Om dit zoveel mogelijk te beperken, zullen wij als school zelf oordopjes aanbieden, maar het staat de leerlingen natuurlijk vrij om eigen geluiddempende koptelefoons of oordopjes mee te brengen. Opgelet: het gaat hier om geluiddempend materiaal, noise cancelling headphones waarmee je ook muziek kan beluisteren, zijn NIET toegestaan omdat dit te veel mogelijkheden laat tot fraude.

We weten dat dit niet ideaal is, maar het is de minst hinderlijke optie. We hopen dan ook dat onze leerlingen hun examens zonder problemen zullen kunnen afleggen. We doen met ons schoolteam alvast ons best om hen hierin zo goed mogelijk te begeleiden zodanig dat zij een zorgeloze, verdiende zomervakantie tegemoet kunnen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.