Wetenschapscafé ‘Puberbreinen onder druk. Mentale gezondheid bij jongeren‘

Elke dinsdagavond brengt het Wetenschapscafé van 19.45 uur tot 21.30 uur wetenschap onder de aandacht in een gezellig gesprek met twee onderzoekers en een moderator.
Mevrouw Vanlommel merkte op dat de editie van 18 oktober iets speciaals was, met een thema dat vooral ook ouders en leraars kan interesseren, voor de gelegenheid in de Kinepolis ter ere van het Film Fest Gent 2022.

Gierende hormonen, volop in de emotionele ontwikkeling en een onstuitbare honger naar sociaal contact. Deze zaken maken het niet altijd gemakkelijk voor jongeren om een positief gevoel te ervaren. Als daar nog eens een lockdown bij komt, wordt het nog minder evident. In dit café vragen we ons af hoe het gesteld is met de mentale gezondheid van jongeren… en hoe we die kunnen verbeteren.

Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen

  • Is geluk een kwestie van wetenschap of puur toeval?
  • (Waarom) zijn jongeren nu minder gelukkig dan vroeger?
  • Wat is de rol van de sociale media?
  • Hoe word ik dan wél gelukkig(er)?
  • Wat kan positieve psychologie doen?

Gasten

Joke De Wilde

Joke De Wilde (HOGENT) is orthopedagoge en doctor in de pedagogische wetenschappen en heeft heel wat onderzoekservaring. De rode draad in haar onderzoeksprojecten is een stem geven aan de meest kwetsbaren van de maatschappij. Sinds een paar jaar is dat vooral via het inzetten van digitale tools, waarbij ze gelooft dat als we de regie bij de jongeren zelf leggen we veel meer kunnen bereiken in het hulpverleningstraject.

Joke en collega’s zijn in navolging van de LifeCity app nu ook de LifeTree app aan het ontwikkelen. De LifeTree app wil specifiek inzetten op het bespreekbaar maken van (onder andere) de mentale gezondheid van jongeren. De app wordt opnieuw in cocreatie ontwikkeld, de onderzoekers deden dus heel wat gesprekken met jongeren rond mentale gezondheid.

Sarah Bal

Sarah Bal (UGent) is klinisch psychologe en doctor in de Psychologische Wetenschappen. Als gastprofessor is ze verbonden aan de vakgroep Psychiatrie en Medische Psychologie van de Universiteit Gent. Als klinisch psycholoog en cognitief gedragstherapeut werkt ze binnen de afdeling Kinder-, en Jeugdpsychiatrie van het Universitair ziekenhuis in Gent, waar ze kinderen, jongeren en hun gezinnen begeleidt die te maken hebben met psychiatrische problemen. Daarnaast heeft ze een privépraktijk voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen

Moderator

Emma Vanpaemel

Emma Vanpaemel is mede-oprichter van Mensentaal, een radioprogramma op urgent.fm en podcast waarin ze wetenschappers aan de UGent ‘in mensentaal’ interviewt over hun onderzoek. Voor het Gents Universiteitsmuseum dook ze in het hoofd van onderzoekers door ze aan het rad van de twijfel te laten draaien. Daarnaast is Emma freelance audiomaker en educatief, participatief en communicatief medewerker bij de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Praktisch

Deze speciale editie vindt plaats in de Film Fest Gent festivalhub aan Kinepolis Gent (Ter Platen 12) van 19.45u tot 21.30u.

Inschrijven?

Niet nodig! Iedereen is welkom. Tip het wetenschapscafé aan anderen of laat je vrienden weten dat je erbij zal zijn via het Facebook event.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.