Solliciteren kan je leren!

Solliciteren kan je leren!

Onze zesdejaars worden volop voorbereid op hoger onderwijs door allerlei uitstappen en initiatieven vanuit de school. Maar wat daarna? Kunnen we hen ook wat voorbereiden op de eerste stappen in het werkveld? In de lessen Nederlands oefenden ze alvast in hoe je je kan voorbereiden op een sollicitatiegesprek.

De leerlingen schreven een passende cv, kozen een interessante vacature voor een beroep naar keuze en bereiden hun sollicitatiegesprek voor.
Aan de hand van een doorschuifsysteem namen de leerlingen verschillende rollen op zich. Zo waren ze één keer bedrijfsleider en mochten ze de sollicitanten met voorbereide vragen op de rooster leggen. Wat is hun drijfveer voor deze job? Kunnen ze hun competenties staven met duidelijke voorbeelden uit hun huidige leven? Waarom zijn zij de geschikte kandidaat voor deze job? Tijdens deze vragenronde fungeerden minimum twee leerlingen als publiek. Wat konden zij opsteken uit deze gesprekken? Waren alle sprekers voldoende voorbereid? Tot slot mocht je dus ook één keer op sollicitatiegesprek en was het de bedoeling om je eigen talenten en kwaliteiten in de verf te zetten.
Na elk gesprek mocht de bedrijfsleider bepalen of de sollicitant werd aangenomen.

Tot slot konden de leerlingen in een reflectiegesprek elkaars gesprek openlijk beoordelen. Het was mooi om te zien hoe de leerlingen tot inzichten kwamen van hun eigen kunnen. Ook voelden sommigen het stressniveau stijgen, ook al was het een fictieve oefening. Ook dit is een belangrijke les om mee te nemen: hoe kan ik me hierop voorbereiden en waar moet ik rekening mee houden?

De zesdejaars leefden zich helemaal in en ervaarden dit als een zeer zinvolle oefening.

Met dank aan mevrouw Van Nieuwenhuyze voor tekst en beeld.
U kan alle foto’s van deze oefening hier bekijken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.