Wedstrijd voor wetenschappelijke uiteenzettingen: op naar de finale!

Binnen het vak STEM+ op onze school werden leerlingen van 4NAWE1 en 4NAWE2 voorbereid op de 62ste wedstrijd voor wetenschappelijke uiteenzettingen. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door Natuur en Wetenschap vzw. Tijdens de lesuren STEM+ bereidden leerlingen in groepjes hun eigen wetenschappelijk onderzoek voor. Het onderwerp kozen ze zelf.

Er vond een voorselectie plaats. Zowel de leerlingen als wetenschapsleerkrachten jureerden en kozen dezelfde vijf groepjes die mochten opdraven voor de échte jury op 10 mei. De aanwezigheid van de drie wijze juryleden maakte al snel indruk op de leerlingen. De nervositeitsmeter schoot meteen richting recordhoogtes.

Titus en Tuur begonnen met hun onderzoek rond inuline. De jury stelde na hun presentatie best pittige vragen. Maar daar konden deze heren best goed op antwoorden. Indrukwekkende start van deze doorzetters!

Elin, Noor en Pieternel begaven zich schoorvoetend richting het smartboard om hun vijveronderzoek voor te stellen. Wat deden ze dat goed! De invloed van koffiegeur op de hartslag was het volgende thema. Daar etaleerden Fleure, Mano en Zoë hun opgedane expertise. Jawel, het niveau ligt best hoog bij onze leerlingen. Trots!

Vervolgens gaven Kaat en Silke het beste van zichzelf. Zij onderzochten het verschil tussen chemotherapie bij borstkanker nu en 20/30 jaar geleden. Het spervuur van vragen konden ze zeer degelijk pareren. Last but not least gaven Sambit en Lukas een erg interessante kijk op de verbrandingsgraad bij verschillende types huidskleur.

De verdict van de jury was een onverhoopt succes. Maar liefst twee teams vielen in de prijzen! Kaat en Silke hebben de eer de top vijf behaald te hebben in heel Vlaanderen (2e én 3e graad). Zij mogen hun presentatie nog eens herhalen in Technopolis op woensdag 31 mei. Wat zijn we trots op deze prestatie!

En alsof dat nog niet zot genoeg is, hoorden we  dat ook Elin, Noor en Pieternel in de prijzen vallen als hoogst gerangschikte vierdes van Vlaanderen (niet in de finale).

We kijken alvast uit naar de finale op 31 mei. Bedankt aan dhr. De Ley, mevr. Goeminne, dhr. Lösken, mevr. Vanlommel en dhr. Casier om mee te helpen jureren!

Met dank aan mijnheer Beernaert voor zowel tekst als foto’s. Alle foto’s kan u hier in ons archief terugvinden.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.