Met de leerlingenraad op pad: de leerlingenraad XL!

Een verslag van Fenne De Milt over de algemene actiedag voor Gentse leerlingenraden, waar ook die van ons dus van de partij was.

Wie zijn wij als leerlingenraad? Waar staan we voor? En belangrijk: Hoe kunnen de algemene schoolervaring van onze leerlingen verbeteren? Om die vragen te beantwoorden, ging ik op vrijdag 2 februari met enkele leerlingen uit onze leerlingenraad naar de XL-actiedag in Gent, voor leerlingenraden uit heel Oost-Vlaanderen.

Met dank aan mevrouw Deboodt kwamen wij op tijd en heelhuids aan. We werden vriendelijk ontvangen door de scholierenkoepel, en installeerden ons. Na een korte presentatie over wie de scholierenkoepel precies is en wat ze doen, gingen we aan het werk!

Uitwisseling: hoe gaat het eraan toe op andere scholen?

Eerst gingen we op uitwisseling. Dit hield in dat we samen zaten met leerlingen uit andere scholen en zo te weten kwamen welke acties zij zoal doen. We overlegden ook hoe zij het efficiëntst hun leerlingen bereiken en onderling samenwerken.

Na de uitwisseling begonnen we elk aan onze eerste workshop. Topics op de agenda? Doelmatige discussietactieken, vergaderen in stijl en onderzoek over wat er leeft bij de leerlingen op onze school.

Meer interessante workshops

Na de eerste workshop kwamen we terug samen en bespraken wat wij hadden bijgeleerd, en genoten van een drankje, een broodje, en een dansje. Maar mooie liedjes duren niet lang. Terwijl de begeleiders zich klaarmaakten om bij te leren over debatvaardigheden – ja, zelfs leerkrachten leren nu en dan iets anders bij dan werken met een smartboard – gingen we elk op weg naar de tweede workshop van de dag.

Ook daar waren weer interessante onderwerpen, zoals het welbevinden van studenten op school en de magie van Teamwerk.

Aan de slag!

Gewapend met al de nieuwe informatie die we doorheen de dag verzameld hadden, gingen we aan de slag door in alle ernst ons actieplan op te stellen. Hoe kunnen wij deze nieuwe kennis toepassen om impactvolle initiatieven te implementeren?

Na de scholierenkoepel gedag te zeggen, en een gezellige rit in de auto kwamen wij terug op school aan, vol nieuwe ideeën en inzichten. Met samenwerking en een passie voor vooruitgang blijft onze leerlingenraad standvastig in zijn missie om het op school voor iedereen aangenamer te maken!

Met dank aan Fenne De Milt voor verslag en mevrouw De Boodt voor begeleiding en de foto’s.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.