Interlevensbeschouwelijke dag voor de derdes

Op maandag 28 maart organiseerden we voor onze eerstes, tweedes en derdes een interlevensbeschouwelijke dag.

Onze derdes gingen die dag onder andere op pad in de buurt van de school, en gingen meer bepaald een kijkje nemen in een moskee, een evangelische kerk en een rooms-katholieke kerk. Op die manier kregen ze inzicht in de verschillen, maar vooral ook in de gelijkenissen tussen de verschillende godsdiensten.

In de Rooms-katholieke kerk in Mariakerke maakten ze kennis met verschillende aspecten van deze kerk (architectuur, versiering, muziek, licht, etc.).

In de Moskee Al-Fath in de Brugse Poort kregen ze een uitgebreide uitleg over verschillende overgangsrituelen in de Islam (geboorte, besnijdenis, huwelijk, dood).

Als derde brachten ze een bezoek aan de Evangelische kerk van Bourgoyen. Daar werd een kort woordje uitleg gehouden over de geschiedenis van het protestantisme in Europa en België. Daarbij werden ook een aantal thema’s behandeld, zoals, geboorte, doop, communie, enz.

Levensbeschouwelijke vorming is in de huidige samenleving een belangrijk onderdeel van het onderwijs. Voor jongeren is het van belang dat ook de school een bijdrage levert aan de ontwikkeling van hun levensbeschouwelijke identiteit. Naast een pedagogisch waardevol aanbod in het kader van levensbeschouwelijk geëngageerde lessen, georganiseerd in samenwerking met de verschillende erkende levensbeschouwingen in België, is het gezien de sterk toegenomen diversiteit van de samenleving in onze tijd van cruciaal belang jongeren kennis, vaardigheden en attitudes ontwikkelen in de omgang met andere levensbeschouwingen. Deze doelstelling versterkt de afzonderlijke lessen in de diverse levensbeschouwingen en zorgt voor een goede samenwerking. Het is met het oog op een intensivering van deze samenwerking en op de bevordering van de interlevensbeschouwelijke dialoog dat deze interlevensbeschouwelijke dag georganiseerd wordt op onze school.

Met dank aan mijnheer Boulaouali voor het verslag en de foto’s.

Alle foto’s van deze dag voor de derdes kan u hier terugvinden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.