Project Asgard, dag één

Net als vorig jaar kregen leerlingen van de derde graad de kans om een eigen experiment te bedenken voor het internationale Asgard-project. Daarbij brengt een weerballon experimenten van verschillende geselecteerde scholen richting de ruimte (near space). Dit jaar selecteerden wij het zeer wetenschappelijk ogende projectvoorstel van stikstoffixatie op Mars. Groot was onze trots toen onze aanvraag ook dit jaar werd aanvaard. Resultaat: Mel Van Rompay en Kwinten Vandaele tekenden present voor een heuse wetenschapsdriedaagse in Brussel.

Op de eerste dag, woensdag 24 april, kwamen de verschillende teams aan het woord, teams uit België, maar ook uit het Verenigd Koninkrijk, Portugal, Spanje, en zelfs de Verenigde Staten. Mel en Kwinten mochten de spits afbijten, uiteraard in het Engels. Gelukkig zochten we de avond ervoor nog de uitspraak van woorden op such ashypothesis‘, ‘dinitrogen‘ of ‘nodules‘. Kort uitgelegd stuurden Mel en Kwinten klaver richting near space op 30-35km hoogte, dit met de intentie om het verschil in stikstofniveau te onderzoeken. Ze zullen hierbij kijken naar invloedsfactoren zoals de bodem, leeftijd van de plantjes, UV-invloed en drukinvloed.

Het is indrukwekkend om al dat jonge en technologische geweld te aanschouwen. Kan je in de stratosfeer wind meten? Kan je een goedkope spectrometer bouwen? Hoe goed isoleert de stof van een echt ruimtepak? Tussendoor verzorgde professor K. Kolenberg een uiterst interessante talk over hoe we sterren kunnen zien zingen, over sterren uit diamant of mogelijk leven op bepaalde exoplaneten.

’s Avonds was het tijd om met een frigobox met droogijs doorheen Brussel te stappen, dag 2 voor te bereiden en alle materiaal klaar te zetten. Fingers crossed voor een behouden vaart op dag 2.

Met dank aan mijnheer Beernaert voor het enthousiaste verslag! Alle foto’s van het project kan u hier bekijken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.