Asgard dag 2

Eerder vertelde mijnheer Beernaert u al wat het Asgard Project inhoudt. Voor dag twee kregen we een verslagje van een van de deelnemende leerlingen, Mel Van Rompay.

Donderdag ochtend, na een uitgebreid ontbijtje verzamelde we om 9.00 uur met alle groepen in het KMI in Brussel. Na onze frigobox ergens te placeren kregen we een dagoverzicht en werden we in groepen verdeeld voor de workshops die deze voormiddag plaatsvonden.

In de eerste workshop leerden we werken met ESA software waarbij we konden meten met hoeveel straling een lancering op bepaalde plaats en hoogte belast werd. Terwijl meneer Beernaert een tweede workshop volgde over het Noorderlicht, brachten Kwinten en ik de experimentele set-ups aan op de gondel. Na de finishing touches werd het tijd voor nog een groepsfoto met de weerballon, maar nog belangrijker, het moment waar iedereen op gewacht had,de lancering.
Toen beide ballonnen in de lucht waren, vertrokken we, samen met het team van Dilzen, met de auto om de grote gondel te achtervolgen. Dit liep anders dan gepland… Wat voor ons eerst op een simpele zoektocht leek waarbij we het signaal van de trackers op de gondel gingen volgen, gingen we op een groots avontuur in de Antwerpse haven. Hier had de tracker namelijk zijn laatste coördinaten doorgegeven… in het water. Dit is buiten extreem slecht nieuws ook zeer ongeloofwaardig aangezien dit betekende dat de ballon nooit hoger is geweest dan 3km.

Maar aangezien contact met de gondel maken hierna onmogelijk was, schakelde we de hulp in van de havenpolitie. Na een boottocht vol stress en afwachting gaven we de hoop op en vertrokken richting centrum, maar onderweg kregen we het nieuws te horen dat het deksel van de grote gondel 100 km verder gevonden is ergens in midden Nederland. Hoe deze daar is beland, is voor ons allemaal nog wat vaag. Gelukkig had het andere volgteam wat meer geluk: de tweede ballon werd gevonden in de buurt van ‘s Hertogenbosch en veilig terug gebracht. Deze had een perfecte vlucht, hij haalde ongeveer 27.5 km hoogte en landde veilig. Het was een vreemde dag voor ons team, we hebben mee gevaren met de havenpolitie, we hebben wat Limburgse cultuur opgesnoven maar we hebben jammer genoeg de gondel met onze planten niet terug gevonden. Hierdoor hadden we in de avond geen werk met het analyseren en besloten we wat met de andere groepen te socializen. Maar we lieten het slechte nieuws niet aan ons hart komen en we sloten de avond af met een lach.

Alle foto’s van dit project vindt u in dit album.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.