Opnieuw Asgard!

Voor wie het nog niet weet van de voorgaande jaren: Asgard is een internationaal project voor laatstejaarsstudenten, waarbij een weerballon experimenten van verschillende geselecteerde scholen richting de ruimte (near space) brengt. Mijnheer Beernaert volgt dit project met groot enthousiasme op – hoe zou je zelf zijn? – en schreef voor ons alvast een eerste verslagje tijdens de eerste dagen van Asgard.

“Hier zijn we dan weer, vijfde deelname op rij voor onze school aan het fameuze Asgardproject, hoera! Met dank aan Leni De Milt en Cyril Larrangé met hun idee om zonnecrème te testen in de ‘ruimte’. Met behulp van polsbandjes die van kleur veranderen na een te hoge intensiteit van UV-straling, waagden onze leerlingen van 6MTWE zich aan hun wetenschappelijke onderzoekscompetentie.

En ja hoor, hun zelfbedacht experiment ‘raakte’ donderdagmiddag eventjes het hemelfirmament. Hoe hoog weten we nog niet. De resultaten hoor je binnenkort van de leerlingen zelf.

Op woensdag 27 april kwamen alle deelnemende scholen (in het Engels want dit is internationaal) aan bod met als eerste onze eigen school. We zijn duidelijk het buitenbeentje met een idee dat toch de nodige interesse opwekte. Meestal hebben de experimenten elektronica en instrumenten aan boord om metingen te verrichten zoals druk, hoogte, temperatuur, luchtvochtigheid, luchtkwaliteit, windsnelheid of gewoonweg het nemen van foto’s. De sky blijft bij Asgard the limit. De leerlingen werden nadien getrakteerd op een planetariumfilm met de indrukwekkende gevaren in het heelal. Gamma bursts, protonenstormen of een hypernova, dat wil je niet meemaken.

Dag 2, D-day. Gaat alles goed lukken, kunnen we last minute alles goed vastmaken aan de gondel? Zal alles werken? Gelukkig is het weer perfect. Wordt de gondel wel gevonden? De spanning stijgt, net zoals de weerballon richting de stratosfeer zich een weg baant, naarmate de dag vordert. En dan de gondel terugvinden, dat is niet altijd een sinecure. Soms worden ze zelfs nooit terug gevonden, zoals die keer met Mel en Kwinten… Dan ben je toch niet helemaal op je gemak.

Maar voor we de afloop wisten, kregen we eerst enkele intense én razend interessante workshops of zelfs speeddates met rasechte wetenschappers, pittig maar oh zo leerrijk. De wetenschap staat duidelijk niet stil. We ontmoetten de man die de blikseminslagen onderzoekt en bij onweersdagen die cijfers doorgeeft aan onze weerman Frank. Kwamen te weten hoe we nu CO- en NO2-uitstoot met satellietbeelden kunnen zien op de wereldkaart. Vanaf 2027 zou dat mogelijk ook voor CO2 kunnen, wat gaat dat geven? Dan spraken we weer een technicus die de zaken moet maken en dan eens een onderzoeker van op de Koningin Elisabeth-basis op Antarctica. Oh ja, we maakten ondertussen ook zelf een klein spectroscoopje. Interessant te horen hoe ruimtewetenschappers (NASA/ESA) de wenkbrauwen fronsen als het gaat over mensen naar Mars te sturen. Nogal veel risico volgens hen als je weet wat we al (of vooral nog niet) met robots en ruimtetuigen kunnen. Lijkt dit je allemaal boeiend, contacteer gerust de heer Beernaert voor Asgard XII!

Maar even voetjes op de grond, terug naar Asgard XI. Er is goed nieuws, het was een behouden vaart! De resultaten worden volop geanalyseerd. Meer info volgt in een latere post van onze eigenste Asgardianen Cyril en Leni!”

Met uiteraard alle dank aan mijnheer Beernaert voor begeleiding, opvolging, verslag en beelden! Alle foto’s van deze editie van Asgard kan u hier terugvinden.

1 Reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.