Eperlecques en La Coupole: geen geheimen meer voor de vijfdes

Eerder lieten we u al een paar verslagen lezen, die de leerlingen van het vijfde jaar moesten maken voor Nederlands over hun uitstappen in de week voor de paasvakantie. Rijsel kwam al aan bod, en ook over de Westhoek kon u al lezen, maar een aantal klassen ging ook naar Eperlecques en La Coupole. We geven u ook daarvan een paar verslagen mee.

Een eerste verslag komt van Marthe Annaert en Uma Snytsers:

Op donderdag 30 maart 2017 gingen de leerlingen van de wetenschappelijke opties naar Eperlecques en La Coupole: twee complexen waar de nazi’s hun V2-raketten stationeerden. Het doel van deze uitstap was vooral om een inzicht te krijgen in de discussie die wetenschap en moraal voeren. Daarbij kwamen we nog vele andere dingen te weten over deze bloederige periode uit onze geschiedenis.

Na een busrit van twee uur kwamen we aan in een dorpje tussen de glooiende heuvels van Nord-Pas-De-Calais, genaamd Eperlecques. Na een korte plaspauze begonnen we de dag met een frisse wandeling. De gesimuleerde treintocht zette meteen de toon voor de rest van de dag. De rondleiding door het park bestond uit vijf etappes met audio. De bunker zag er zeer imposant uit. We kwamen meer te weten over de bombardementen, de arbeiders, de genocide en de bouw van de raketten. Hiernaast de bunker.

We aten onze boterhammetjes op in het picknickveld van La Coupole, een mooi grasveld in een dal, zoals te zien is op de foto. Er waren zelfs warme broodjes en ijsjes verkrijgbaar!

Een halfuurtje later kregen we allen een audiogids en wandelden een koude tunnel in. We lazen de borden aan de muren om zo onze bundel correct in te vullen. Daarna namen we de lift, die ons naar de eigenlijke koepel bracht. We leerden veel bij over de lanceerbasis van het eerste projectiel uit de geschiedenis, de atoombom, de Eerste Wereldoorlog en de ruimtevaart.

Dankzij het zonnetje was Eperlecques een aangename ervaring. Het goede weer zorgde voor een scherp contrast met het gruwelijke verleden, hierdoor heerste er af en toe een benauwde sfeer. Het was een bijzonder leerrijke ervaring.

We vonden wel dat de bundel een overbodig gegeven was. We sloegen veel info over en waren enkel gefocust op het vinden van antwoorden.

Desondanks kijken we tevreden terug op ons avontuur in Nord-Pas-de-Calais.”

Een tweede verslag komt van Froukje Cleys en Sophie Buysse.

Bunkers, bommen en barakken

’s Ochtends, 30 maart om 9u stonden de leerlingen van de richting wetenschappen samen met mevrouw Van Damme, meneer Beernaert, mevrouw Kiekens, mevrouw Van De Woestyne  en mevrouw Bottequin paraat om te vertrekken naar Eperlecques.

Na 2,5 uur rijden kwamen we toe aan een bunker genaamd Le Blockhaus d’Eperlecques, een restant van de tweede wereldoorlog. De bunker was 33 m hoog waarvan 21 m zichtbaar en 50 m breed. De functie van de bunker was V2 raketten te maken en lanceren en dus ook vloeibare zuurstof te produceren. Je kon ook restanten zien van verscheidene aanvallen uitgevoerd door de Britse Royal Air Forces. Dit alles was zeer indrukwekkend en iedereen werd er stil van.

Het tweede bezoek vond plaats in een museum, La Coupole te Helfaut. Na een korte maar zonnige middagpauze snoven de leerlingen gretig de informatie over de eerste en tweede wereldoorlog op.
Het was voor velen een oogopener over de gruweldaden die gebeurd zijn in deze oorlogen. We werden begeleid door individuele audiogidsen in het Engels. Door een afwisseling van infoborden en filmfragmenten slaagden velen er in enkele fiches in te vullen. Het museum gaf veel informatie over de opbouw en technische kant van de raketten en bommen.

Naast de uitgelaten sfeer in de bus en het museum, kon er ook met ernst nagedacht worden over de informatie die we voorgeschoteld kregen. Persoonlijk vonden we het zeer interessante maar tegelijk ook choquerende ervaring. Het was een mooie vervanger voor de afgeschafte gwp. Alleen jammer voor de chaotische organisatie en beperkte informatie op voorhand.”

Met dank aan mijnheer Beernaert en alle leerlingen die foto’s hebben ingestuurd. De hele reeks kan je hier vinden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.