Asgard van start!

Dag 3 van de Asgard driedaagse is bijna voorbij. Hanna Bin Jawahir (5WEWI1), Helle-Marië Lehoucq (5MTWE) en Maïté De Backer (5MTWE) zijn nog bezig met hun experiment. Dat is zeer goed nieuws, want dat betekent dat de Asgard gondel B is teruggevonden. Hoera!

Eerst terugspoelen: wat was Asgard ook alweer? We kondigden het hier al even aan: in het Asgard-project wordt een weerballon op het KMI ‘gelanceerd’ tot op 30-35km hoogte. Aan deze ballon hangt een gondel met experimenten van leerlingen uit verschillende scholen. Eergisteren (dag 1) kwamen de tien geselecteerde scholen aan bod. Elke groep leerlingen gaf een presentatie van 10 minuten, in het Engels. Anders wordt het moeilijk voor de Spanjaarden en Engelsen. Hanna, Helle-Marië en Maïté dus ook en dat verliep – uiteraard – online via Zoom. Ze deden dat goed!

Er zijn terug veel uiteenlopende experimenten die met de weerballon richting stratosfeer zullen worden gebracht: bladgisten, pitotbuizen en een gammaspectrometer gaan mee. Er is terug veel zelfgebouwde elektronica mee om grootheden zoals druk, temperatuur, hoogte of UV-straling te meten. Een ander onderzoek bekijkt hoe geluidsintensiteit verandert met de hoogte (aangezien er daar minder lucht is).

Eén van de origineelste is van St. Paul’s School London. Zij zullen stof proberen vangen vanaf 1000m hoogte. Hoe doe je dat? Wel, je bouwt een doosje die via een servo kan openklappen wanneer een sensor aangeeft dat de hoogte groter is dan 1000m. En inderdaad, bij landing gaat het doosje automatisch weer dicht. De stofdeeltjes zouden uiteindelijk moeten kleven aan pads die dan de SEM in gaan. Dat is een Scanning Electron Microscope, die zeer gedetailleerde foto’s kan maken van stofdeeltjes. Wie weet vinden ze wel een niet-aards deeltje en dus buitenaards interstellair stof. Geen al te grote kans, maar het is wel degelijk mogelijk, hoorden we.

Ook al is het dit jaar veelal online, boeiend is het wel. Twee gondels (A en B) worden ‘geïntegreerd’ met de onderzoekjes van de leerlingen. Donderdagvroeg worden onze gebruikte mondmaskerstukjes klaargemaakt om mee te vliegen met Asgard-B. Er is zelfs een DHL express levering die de samples naar het KMI brengt. En ja hoor, alles volgens plan. De gondels kunnen uiteindelijk opgelaten worden rond de middag. En dan is het spannend afwachten. Zullen ze hoog genoeg geraken, zullen ze deftig landen, blijven de samples aan boord en vinden ze de gondels wel terug? De video van de lancering kan je hier bekijken.

En ja hoor, nog voor burggraaf en astronaut Dirk Frimout zijn lezing geeft in de late namiddag, krijgen we het goede nieuws dat beide gondels gevonden werden. Hoera! Dat betekent de samples in Brussel ophalen en zo snel mogelijk brengen naar de Dampoort. Daar staan Hanna, Helle-Marië en Maïté al popelend de heer Beernaert op te wachten. Dan begint het pas echt. De verschillende stappen van hun eigen bedacht experiment verder uitvoeren, de resultaten analyseren en dan tegen de morgen erna diezelfde resultaten nog in een presentatie gieten om dan voor te stellen aan de andere scholen op dag 3.

Het moet gezegd. Wat deze leerlingen presteren is top. Deze vijfdes hebben nagenoeg alles zelf geregeld en uitgevoerd. Zelfs de techniek van het ‘platen’ hebben ze zich eigen gemaakt en voeren ze op het moment van dit schrijven uit. De heer Beernaert is dan ook meer dan trots op hun geleverde wetenschapswerk!

In een volgend artikel schrijven Hanna, Helle-Marië en Maïté zelf over hun belevenissen én resultaten. We zijn benieuwd!

Met heel veel dank aan mijnheer Beernaert voor de enthousiaste begeleiding en het uitvoerige verslag. Alle foto’s van het Asgardproject van dit schooljaar kan u hier bekijken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.